Stano o zabrani uvoza srpske robe: Uzdržati se od jednostranih koraka

Portparol Evropske unije Peter Stano izjavio je, povodom godinu dana od zabrane uvoza srpske robe na Kosovo, da je stav EU da Beograd i Priština, šta god da rade, treba da se drže dogovora postignutih u okviru dijaloga i uzdrže se od jednostranih i nekoordinisanih koraka.

Stano je na brifingu za novinare u Briselu, na pitanje Tanjuga kakav je stav EU nakon što je prošlo godinu dana otkako je zabranjen uvoz robe iz centralne Srbije na Kosovo, naveo i da bi Beograd i Priština trebalo da se u svemu što rade fokusiraju na primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

“Stav EU je da obe strane, šta god da rade, treba da se drže dogovora postignutih u okviru dijaloga, treba da spreče ili da se uzdrže od koraka koji nisu koordinisani i koji su jednostrani i treba da se fokusiraju u svemu što rade na primenu Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova”, rekao je Stano.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je ranije danas da je odluka vlasti u Prištini da se zabrani roba iz centralne Srbije na Kosovo, koja je na snazi tačno godinu dana, sramna i anticivilizacijska, a da na tu odluku niko iz međunarodne zajednice ne reaguje.

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine u Vladi Srbije Tomislav Momirović naveo je da je ovo presedan koji je pogodio Evropu i Balkan.

Danas se navršava godinu dana od kada je Vlada Kosova zabranile ulazak robe iz centralne Srbije.

Izvor :
TANJUG, RTV