Stano: Evropska komisija traži pojašnjenja o odluci Prištine o platnom prometu

Evropska komisija i dalje analizira odluku Prištine o prekidu prometa svih valuta osim evra i traži pojašnjenja tim povodom, izjavio je portparol EK Peter Stano. Apelovao je na „obe strane da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje Evropske unije“.

Peter Stano je istakao da se od Beograda i Prištine očekuje da izbegavaju nekoordinisane akcije, koje ne idu u prilog normalizaciji odnosa i koje bi mogle negativno da utiču na stabilnost na terenu.

“I dalje analiziramo i tražimo pojašnjenja o toj odluci, razlozima (za njeno donošenje), motivacijama i mogućim implikacijama”, rekao je Stano na konferenciji za novinare u Briselu.

Apelovao je na obe strane da se ovom temom pozabave u okviru dijaloga koji se vodi uz posredovanje EU.

Portparol EK je tako odgovorio na pitanje kakav je stav EK prema odluci centralne banke u Prištini da na Kosovu zabrani sve valute osim evra, imajući u vidu da je specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak rekao u Davosu da službe EU analiziraju situaciju, dok Beograd upozorava da će doći do obustave isplata plata i penzija u dinarima.

Kada hoćete nekom da ukinte plate, penzije, studentske stipendije jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom, poručio je tim povodom direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je juče za RTS da je sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Davosu imao odličan razgovor o svim važnim pitanjima za našu zemlju. Zamolio ju je da utiče na Prištinu da ne ukine platni promet.

Što se tiče namere Prištine da ukine platni promet sa centralnom Srbijom, rekao je da nije veći optimista, jer zna “sa kim imamo posla”.

Izvor :
Tanjug, RTS, Kim