Srpsko nacionalno veće uputilo poziv vladiki Teodosiju da prisustvuje Saboru

Organizacioni odbor Srpskog nacionalnog veća (SNV) pozvao je danas vladiku raško-prizrenskog Teodosija da prisustvuje saboru ove organizacije koji će se održati u subotu, 26.08.2023. u 11 časova u Domu kulture Gračanica.

Pismo Srpskog nacionalnog veća vladiki Teodosiju u nastavku prenosimo u celosti:

Srpska pravoslavna crkva, Eparhija raško-prizrenska

NJegovom Preosveštenstvu, gospodinu Teodosiju

Vaše preosveštenstvo,

već smo Vas ranije obavestili da se priprema organizovanje Sabora Srpskog nacionalnog veća Kosova i Metohije. Ovim putem Vas obaveštavamo da će se Sabor održati dana 26. 08. 2023. godine sa početkom u 11 časova, u Domu kulture u Gračanici.

Učesnici Sabora su predstavnici našeg naroda iz svih delova Kosova i Metohije, kao i predstavnici proteranog i prognanog naroda širom Srbije i regiona.

Tema Sabora je usvajanje nove strategije za opstanak i povratak našeg naroda na ovim svetim prostorima, kao i izbor novog rukovodstva SNV.

Nećemo Vas ubeđivati u kojoj se katastrofi nalazi naš narod, jer je Crkva i sveštenstvo, na čelu sa Vama, autentični svedok našeg svakodnevnog stradanja i nestajanja. Nažalost, oni koji su dužni da narod hrabre i štite, oni ga demorališu i podstiču njegovo nestajanje, i zajedno sa albanskom ekstremnom  nacionalističkom političkom elitom, i „nezainteresovanom“ međunarodnom zajednicom, postali su faktori koji proizvode i produbljuju krizu, u kojoj naš narod svakodnevno strada.

Naš cilj je da pokušamo da zaustavimo ove katastrofalne procese i posledice, da zaustavimo dalje propadanje našeg napaćenog naroda, da kažemo STOP „pokvarenoj“ politici Beograda da, za šaku vlasti, proćerda naše višedecenijske žrtve.

I sami ste pre 5 godina, zajedno sa nama, podigli gals protiv sulude politike vlasti u Beogradu koja je tada, u podelama i razgraničenjima Kosova i Metohije videla „spas“ za naš narod, gurajući nas u okrilje „Velike Albanije“. I uspeli smo da zaustavimo, ali samo na trenutak. Vaše preosveštenstvo, i danas su isti generatori naše katastrofe, oni isti protiv čije smo politike podigli glas pre pet godina, oni isti koji su zabranjivali narodu da prisustvuje liturgijama koje ste Vi držali.

Uvek kroz istoriju, u najtežim trenucima naša Crkva bila je uz svoj narod. I danas, kada je narod izgubljen u ovoj nacionalnoj i političkoj magli, želi da glasnije čuje glas svoje Crkve, koji je potrebniji danas, nego ikad. Ne, ne tražimo od Crkve da „vodi politiku“, kao što i SNV nije stvoreno da vodi politiku, već nacionalnu borbu u nenormalnim uslovima, u kojima se poslednjih nekoliko decenija našao naš stradalni narod.

To su naši uzvišeni ciljevi zbog kojih se u subotu, 26. avgusta sastajemo.

Bila bi nam velika čast da i Vi prisustvujete Saboru! Bićemo tužni ukoliko naš vladika ne blagoslovi ovaj, za naš narod, važan skup!!!

Sa dubokim naklonom celivamo Vašu pastirsku ruku.

Izvor :
Medija centar Čaglavica