Srpsko nacionalno veće poziva Srbe sa Kosova da ne glasaju za Vučića

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije (SNV) ponovo apeluje na sve kosovsko-metohijske Srbe da masovno izađu na predstojeće parlamentarne izbore, koji će se održati  u nedelju 17. decembra. Poručuju da „složena bezbednosna, ekonomska i politička situacija na terenu obavezuje nas da pozovemo sve glasače da ne glasaju za listu „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

“Višegodišnja politička dominacija  SNS-a i njegove produžene ruke u vidu tzv. Srpske liste dovela je kosmetske Srbe do ivice opstanka. Svakodnevno se beleži rapidno osipanje stanovništa,a pogotovo omladine. Prema istraživanjima, svaka druga osoba do 40 godina je nezaposlena, dok visoki funkcioneri tzv. Srpske liste uglavnom imaju više radnih mesta. Izostankom kontrole novčanih sredstava koja dolaze iz budžeta Republike Srbije, pomoć ne dolazi do onih kojima je zaista potrebna”. 

SNV ističe da politikom ustupaka Aleksandar Vučić polako, ali sigurno, kako navode, istiskuje poslednje obrise Republike Srbije sa Kosova.

“Od 2012. dodine srpska diplomatija je nizala greške što je kosovske Albance okuražilo da pokažu neviđeni teror nad preostalim kosmetskim Srbima, militarizuju Sever, hapse nedužne građane, otimaju srpsku zemlju i grade vojne i policijske baze. Briselski sporazum je integrisao Srbe u kosovski sistem, Vašingtonski nam je doneo još jedno priznanje samoproglašene Republike Kosovo. I kao kruna neuspeha došao je Ohridski sporazum”.

Poručuju i da je Aleksandar Vučić  “morao da odbije francusko-nemački predlog, kojim se od nas traži da priznamo nezavisnost Kosova i tako izbegne kapitulaciju”.

“Stalno čujemo izgovor da „ništa nije potpisao“, međutim prema Bečkoj konvenciji o ugovornom pravu, svi sporazumi važe bez obzira dali su potpisani ili usmeno prihvaćeni”, navodi se u saopštenju SNV.

U saopštenju se građanima između ostalog poručuje i da ne dozole da ih “zavara lažna dušebrižnost SNS-a. Tik pred izbore, setili su se da podele ugovore o radu izmučenom narodu uz podsećanje „kome treba da budu zahvalni“.

“Briga o zdravstvenom stanju stanovništvu treba da bude kontinuirana i obezbedi adekvatne uslove lečenja. Intezivnim pregledima i doniranjem medicinskih aparata u nedelji pre izbora ne može da se nadomesti višegodišnji nemar prema zdravstvenim potrebama građana, koji se na Centralnom Kosovu još uvek leče u improvizovanom KBC-u Priština sa raštrkanim odeljenjima bez osnovnih dijagnostičkih procedura i bolnicama u Gračanici i Lapljem Selu i širom Kosova i Metohije, koje su arhitekstonsko ruglo 21. veka. Draga braćo i sestre, vreme je počnemo da upravljamo našim životima. Oduprite se štetočinskom uticaju SNS-a i tzv. Srpske liste. Nemojte davati svoj glas dželatima, kojima ste godinama u nazad moneta za potkusurivanje i utočište za jeftine političke poene”.

Srpsko nacionalno veće Kosova ponavlja da “ponovo poziva sve građane Srbije a posebno Srbe sa Kosova i Metohije da na predstojećim parlamentarnim izborima u Republici Srbiji glasaju za one političke opcije koje se iskreno zalažu za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Srbije na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u saopštenju dostavljnom medijima.

Izvor :
Medija centar Čaglavica,