Srpski proizvodi na Kosovu zamenjeni onima proizvedenim u drugim zemljama

Kosovo je uvezlo i izvezlo manje robe tokom prošlog meseca u odnosu na pre godinu dana. Uspostavljanje mere bezbednosti za uvoz robe iz Srbije uticalo je na kosovske trgovce da preorijentišu tržište.

Prema rečima predsednika Privredne komore Kosova Ljuljzima Rafune, srpski proizvodi su zamenjeni onima proizvedenim u drugim zemljama.

Usporavanje inflacije i devalvacija evra umanjili su tempo spoljne trgovine Kosova.

Prema podacima Agencije za statistiku, tokom juna uvezeno je robe u vrednosti od 467 miliona evra, što je za oko 5,2 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Prošlog meseca je takođe bilo manje kosovske robe na međunarodnim tržištima. Smanjenje je iznosilo 8,1 odsto.

Zbog mera bezbednosti koje je Vlada uvela na uvoz iz Srbije, tokom juna su se promenili i trgovinski partneri.

Prema rečima predsednika Privredne komore Kosova Ljuljzima Rafune, uprkos svim izazovima, kosovski trgovci su preorijentisali tržište.

„Većina proizvoda koji se uvoze iz Srbije su proizvodi evropskih kompanija i sada zbog mere koja je na snazi, a o kojoj nije odlučeno zbog uvoznika ili izvoznika, ali prema informacijama koje su došle do nas, neke kompanije, na primer nemačke, preorijentisale su kosovske kompanije da iz drugih zemalja uzmu istu firmu koju imaju kao majku-firmu, ili koju imaju u kompaniji, na primer u Sofiji“, rekao je Rafuna.

Najviše robe na Kosovo se uvozi iz zemalja Evropske unije, što je tokom juna iznosilo oko 200 miliona evra ili 43 odsto ukupnog uvoza. Glavni trgovinski partneri su i dalje Nemačka, Italija i Grčka.

Kosovo je potrošilo oko 200 miliona evra u gotovini u azijskim zemljama, kupujući proizvode uglavnom iz Turske, Kine i Indije.

Iz Indije je povećan uvoz za 23 miliona evra. Prošle godine je uvezeno svega tri miliona evra.

Iako geografski bliže, zemlje CEFTA imaju najmanji udeo u uvozu. One su zabeležile pad od 22 odsto.

Očekuje se da će se uvoz povećati tokom ovog meseca nakon dolaska iseljenika. Prema Rafuninim rečima, preduzeća su snabdevena i ne očekuje se da će doći do nestašice proizvoda.

Ne očekuje se poskupljenje nijednog proizvoda, nijedna kompanija nije isticala da je zbog povećanih troškova gurnuta na poskupljenje proizvoda, pa je druga vest da je inflacija u izvesnoj meri obuzdana ne samo u evrozoni i zemljama Balkana, već i šire i tokom perioda u kome će iseljenici biti ovde.

Prošle godine Kosovo je zabeležilo rekordne brojeve u pogledu usluga robe sa drugim zemljama. Uvezlo je 5,6 milijardi evra robe, a izvezlo 920 miliona.

Izvor :
Koha, Radio Kontakt Plus