Srpske NVO traže od Vlade Kosova bolji odnos prema Srbima

Centar za mir i toleranciju, Radio Goraždevac, Komunikacija za razvoj društva, Nova društvena inicijativa, NVO Aktiv i Centar za zastupanje demokratske kulture održali su danas u Prištini konferenciju za medije na kojoj su uputili zahteve Vladi Kosova koji se, kako navode, odnose na poboljšavanje odnosa između Vlade Kosova i srpske zajednice. Prvi i drugi zahtev odnose se na formiranje Zajednice srpskih opština i vraćanje dijalogu Beograda i Prištine.

„Mislim da je jako važno da podvučem da ova prva dva zahteva se vezuju za neophodnsot vraćanja dijalogu, ali isto tako ispunjavanju onoga što je dogovoreno a to je pre svega Zajednica opština sa srpskom većinom kao osnova svih daljih koraka koje vidimo da se sada sprovode, a pre tog ključnog koraka koji u suštini i te kako utiče na život, egzistenciju i dostojanstvo ljudi ali pre svega najviše pogađa najugroženije kategorije društva koje konkretno ovim akcijam i poslednjih akcijama koje se odnose na ukidanje platnog prometa, ali i predhodne odluke koje se odnose na zabranu uvoza robe iz Srbije i tako dalje. Možemo danas nabrajati nebrojeno mnogo primera gde smo imali akcije od strane kosovskih institucija koje su direktno uticale ne samo na kvalitet nego i na samu egzistenciju ovih ljudi“, rekla je Jovana Radosavljević, izvršna direktorka NVO Nova društvena inicijativa.

Srpske NVO zahtevaju i da sastanci predstavnika Vlade sa predstavnicima civilnog društva budu otvoreni za medije kako bi se „osigurala transparentnost i autentičnost dijaloga između Vlade Kosova i srpske zajednice“.

„Ovde moram da se osvrnem na skorašnje pismo zamenika premijera gospodina Besnika Bisljimija gde on govori da redovno komunicira sa predstavnicima srpske zajednice ali da kada je u pitanju civilni sektor, odnosno predstavnici civilnog društva i srpske zajednice da ti sastanci moraju da se održavaju u tajnosti zbog pritisaka koji dolazi iz Beograda. ja ovde moram da iskoristim priliku da to demantujem zato što je bilo nebrojano prilika gde se civilno društvo iz srpske zajednice sastajalo predstavnicima kosovskih institucija, od samog premijera, zamenika premijera i drugih predstavnika institucija ali nikada na inicijativu kosovskih institucija već na inicijativu predstavnika međunarodne zajednice. Iako smo mi poslednjih godina tražili, zahtevali da ovi sastanci budu otvoreni za javnost kako bi naše poruke mogle da se čuju nikada nismo dobili pozitivan odgovor već su se ti sastanci koristili za manipulaciju i privid unutrašnjeg dijaloga a naše poruke koje su rečene na tim sastancima nikada nisu došle u javnost“, rekla je Radosavljević.

Jedan od zahteva odnosi se na izjave i javne nastupe predstavnika Vlade Kosova koji kako se navodi u zahtevu “često stvaraju atmosferu koja podstiče povišene etničke tenzije”, a upućen je i apel medijima koji izveštavaju na albanskom jeziku.

“Mediji treba da rade na smirivanju tenzija, preispituju odluke Vlade, izbegavaju govor mržnje, takođe senzibilno izveštavaju o nevećinskim zajednicama, te da na albanskom jeziku informišu većinsko stanovništvo na Kosovu o uticaju odluka na srpsku zajednicu, uz konsultacije sa kolegama iz medija na srpskom jeziku”, navela je Radosavljevićeva.

Na konfereniciji su govorili i programski direktor Centra za mir i toleranciju Vladan Trifić i glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević. Oni su govorili o nedavnim akcijama kosovske policije u prostorijama Centra za zejednice u Prištini i o kako je rečeno ometanja u radu novinara Radio Goraždevca.

Trifić je podsetio da je NVO Centar za mir i toleranciju čiji je on programski direktor, bio na meti ministra unutrašnjih poslova Kosova nakon akcije policije u prostorijama Centra za zajednice u Prištini, gde je pružana medicinska pomoć preostalim prištinskim Srbima.

‚‚Naša organizacija od gospodina Svećlje na početku je bila optužena da je špijunski centar, da se bavi sumnjivim i nelegalnim aktivnostima u blizini tri  važne vladine institucije, te da naša organizacija ne radi u skladu sa zakonom. Sve ovo je nakon nekoliko sati palo u vodu te je ostala samo optužba za nelegalno pružanje medicinskih usluga, za šta su optužene doktorke iz Doma zdravlja“, rekao je Vladan Trifić.

Trifić je od ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Svećlje i medija koji su njegove izjave preneli i kako je rekao „senziacionalistički naduvali“ zatražio izvinjenje i najavio tužbu ukoliko do toga ne dođe.

‚‚Završiću sa pozivom gospodinu Svećlji i svim medijima koji su njegove izjave dodatno senziacionalistički naduvali da se javno izvine za neistinite izjave i insinuacije koje su već objavili. Netačne tvrdnje štete ne samo ugledu naše organizacije već i stavljaju metu na čelo svim našim zaposlenima, unose strah i nemir ne samo kod nas već i kod naših porodica. Ukoliko se ti dementi izvinjenja ne pojave gde su inicijalno objavljeni u roku od 7 dana, bićemo prinuđeni da ovaj slučaj predamo advokatu na rešavanje, rekao je Trifić.

Ova konferencija grupe srpskih nevladinih organizacija i medija održana je kao reakcija nakon brojnih događaja i akcija umesrenih prema srpskim institucijama i organizacijama koje deluju na Kosovu.

Izvor :
Medija centar Čaglavica