Srpska lista traži izvinjenje i vraćanje spomenika na mesto

Srpska lista zahteva od nemačkog i francuskog ambasadora da se spomenik stradalim srpskim vojnicima na pravoslavnom groblju u Prištini vrati na prvobitno mesto. Predstavnici ove partije smatraju da su ambasadori ovih zemalja „očigledno potpali pod pritisak nekih ekstremnih krugova u Prištini kojima smeta sve srpsko“.

“Priznanje predstavnika francuske i nemačke ambasade da je spomenik stradalim srpskim vojnicima, pobednicima u Prvom svetskom ratu sklonjen i izmešten na njihov zahtev a bez saglasnosti Eparhije raško-prizrenske, ili bilo koga iz srpske zajednice govori u prilog tužnoj činjenici da prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji ne poštuju ni predstavnici vodećih zemalja Evropske unije, kao i režim Aljbina Кurtija”, saopštava Srpska lista povodom izmeštanja spomenika na groblju u Prištini.

Takođe navode da očekuju da ambasade Nemačke i Francuske u Prištini upute izvinjenje srpskom narodu zbog, kako ističu, ovog sramnog čina.

“Ako ništa drugo onda zarad savezništva Francuske i Srbije”.

Međutim, dodaju da to što nakon ratnih sukoba u Prištini nema 40 hiljada Srba ne daje za pravo nikome da potire postojanja srpskog naroda.

“Кosti srpskih vojnika su utkane u temelje pobede u Prvom svetskom ratu i vrednije su od bilo kakvih govora, fotografija ili nekoliko cvetova koje će doneti bilo ko”, ističe se u reagovanju ove partije.

Izvor :
Kim