Srpska lista: Polaganjem zakletve novog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića počela je okupacija severa Kosova

“Sa nekakvom farsom na kojoj je neko od nas prisustvovao danas, sa nekakvim imenovanjem lažnih gradonačelnika koji su na lažnim nelegitimnim izborima izabrani sa tri, četiri odsto, u našoj opštini sa manje od jedan odsto upisanih birača. Ovim događajem, dame i godpodo, poštovani građani, zvanično je počela okupacija severa Kosova i Metohije”, rekao je potpredsednik Srpske liste Igor Simić na vanrednoj konferenciji za medije u sedištu Srpske liste,  sat vremena nakon polaganja zakletve novog gradonačlenika Severne Mitrovice Erdena Atića.

Simić je rekao i da će srpska zajednica na severu Kosova pružiti otpor od 1. juna ukoliko ne bude prestala represija i institucionalno nasilje  nad Srbima.

“Rok 1. juna je dat kao prostor svima, pre svega Aljbinu Kurtiju i Prištini, ali i predstavnicima Kvinte i međunarodne zajednice, da učine sve da prestane represija, ponavljam još jednom, nad srpskim narodom jer to se više ne može trpeti. Ova represija je plod ne pojedinačnih akcija već institucionalnog nasilja kojem je naš narod izložen u prethodnom periodu i što nijedan drugi narod ne bi mogao da istrpi. Opredeljeni smo za mir i hiljadu puta smo ponavljali to, u našim izjavama pozivali sve, pozivali Prištinu da prestane to da radi i međunarodnu zajednicu da to obuzda. Nažalost, vidimo da je situacija svakim danom sve gora i gora”, rekao je Simić.

A ukoliko do toga ne dođe, Simić navodi da će 1. juna uslediti „odlučan odgovor srpskog naroda“, te da će pravo na opstanak Srba „braniti svim sredstvima“.

Međutim, potpredsednik Srpske liste nije dao konkretan odgovor na pitanje novinara kakav je otpor u pianju i koja će to biti sredstva, već je ponovio da se “nad Srbima vrši represija i da se sa tim mora prestati”.

Dodao je i da Srbi danas nemaju problem sa albanskim narodom, već sa Aljbinom Kurtijem.

„Sa antisrpskim režimom Aljbina Kurtija koji svakodnevno nastoji da neuspehe na političkom planu rešava tako što će sticati jeftinim političkim poenima tako što će malteretirati srpski narod“.

Simić je nekoliko puta ponovio i da su Srbi na Kosovu bili i biće uvek opredeljeni za mir.

„Mir je sačuvan isključivo prisebnošću srpskog naroda koji se odazvao na poziv predsednika Alkeksandra Vučića i Srpske liste da se sačuva mir i u tome smo uspeli“, rekao je Simić.

Na pitanje kako komentariše postavljanje kosovske zastave na zgradu opštine Severna Mitrovica Simić je rekao:

„Nisam video, ali ako ste došli ovde možete uživati u pogledu na stotine srpskih zastava“, poručio je Simić.

Izvor :
Medija centar Čaglavica