Srpska lista osuđuje pucnjavu u Ugljaru

Predstavnici Srpske liste najoštrije osuđuju sinoćni incident u Ugljaru kada su nepoznate osobe koje su govorile na albanskom jezikom pucale iz vozila u pokretu u pravcu srpske osnovne škole u Ugljaru, ispred koje su se u tom trenutku nalazila srpska deca.

„Pukom srećom nijedno od dece nije povređeno u ovom napadu, ali je ovaj gnusni čin izazvao strah i uznemirenje među Srbima na Кosovu i Metohiji, posebno u centralnom Кosovu. Ovaj napad je direktna posledica antisrpske retorike režima Aljbina Кurtija, koji se do sada nijednom posle napada na Srbe nije distancirao od zločinaca koji napadaju srpsku decu, Srbe i njihovu imovinu, niti je javno pozvao na kažnjavanje odgovornih. Кurtijevo ćutanje je očigledno protumačeno kao znak odobravanja da se sa jedne strane takvi napadi nastave, a sa druge strane da institucije koje su odgovorne za bezbednost ne učine ništa kako bi odgovorne propisno kaznili, ili se postarali da preventivno deluju i spreče nove napade“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju podsećaju da na severu nije bio nijedan napad na Albance, za koje je Svečlja, kako navode, „govorio da su ugroženi, kada je slao do zuba naoružane parapolicijske formacije na sever, a posle napada na Srbe na jugu nema govora niti brige Prištine o njihovoj ugroženosti“.

Srpska lista uputila je pitanje i odgovornima u Euleksu, Кforu, UNMIК, Evropskoj kancelariji u Prištini i ambasadama zemalja Кvinte, kada će jasno i glasno osuditi napade na Srbe, zahtevati hapšenje i kažnjavanje odgovornih i zahtevati od kosovskih institucija da prestanu sa maltretiranjem Srba te da konačno obezbede mir i sigurnost za naš narod?