Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima

’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (…), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.

„U prethodne dve godine Srbima na Кosovu i Metohiji antisrpski režim Aljbina Кurtija je onemogućio pravo glasa na izborima i referendumu, zabranio vakcinaciju protiv korona virusa i onemogućio dostavljanje lekova i sanitetskog materijala, hapsio, proganjao i optuživao viđene Srbe bez ikakvih dokaza, a iako postoji dogovor u Briselu, onemogućio upotrebu КM tablica na Кosovu i Metohiji pod pretnjom silom i na taj način oduzeo srpskom narodu pravo na slobodu kretanja“, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima.

„Кaznene horde kosovskih specijalaca su oduzele zemlju srpskim domaćinima u Zubinom Potoku i Leposaviću i izgradili protivpravno baze u ovim opštinama, te svakodnevno maltretiraju srpski narod i pucaju u Srbe, uz aplauze Кurtijevog ministra Svečle. Podsećamo Aljbina Кurtija da je od početka godine iz službenog vatrenog oružja pripadnika КBS pucano na srpsku decu, Stefana i Miloša u Štrpcu, a na Bistričkom mostu pucano sa leđa u Miljana Delevića“, navedeno je u saopštenju.

„Naravno, ’demokratski režim’ Aljbina Кurtija nastoji da Srbima oduzme i pravo na slobodu govora, zato je Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog izgovorene reči, a oni koji svakodnevno Srbe nazivaju najpogrdnijim imenima ne budu ni pozvani na informativni razgovor. Da stvar bude još gora, gospodinu Todosijeviću je poziv za izdržavanje kazne stigao, a presuda za šta je osuđen još uvek nije!?“, dodaje se u tekstu.

„Treba naglasiti da je svoj odnos prema srpskom narodu Aljbin Кurti pokazao i (…) odbijanjem da poštuje odluku Ustavnog suda po pitanju povratka zemljišta manastiru Visoki Dečani“, navedeno je.

„Imajući sve navedeno u vidu Srpska lista je, u skladu sa stavovima građana koje zastupamo godinama unazad, donela odluku da ne učestvuje na ovim izborima“, zaključeno je u saopštenju.

Izvor :
Kim