Srpska lista najavila „opšti ustanak srpskog naroda“ ako se ne oslobodi osumnjičeni za paljenje automobila

Srbin kojeg je kosovska policija uhapsila danas u Zubinom Potoku kao osumnjičenog da je palio automobile u ovoj opštini, ali i da je prethodno ranio dva policajca, otet je, tvrdi Srpska lista. Zapretili su „opštim ustankom srpskog naroda“ ne bude li bio oslobođen.

Za manje od nedelju dana, izgorelo je 10 putničkih automobila u privatnom vlasništvu u sve četiri opštine na Severu Kosova. Većina ih je registrovana na RKS tablice.

Nakon što su međunarodne diplomate zatražile brzu istragu, a Kosovska policija pozvala građane da sarađuju u istrazi, danas je usledilo i prvo hapšenje. U pitanju je pripadnik Civilne zaštite M.B. (’87), koju je kosovski ministar unutrašnjih poslova okarakterisao kao „kriminalnu strukturu“, premda su pripadnici ove formacije još od pre nekoliko godina integrisani u kosovska ministarstva i agencije.

Šef kabineta kosovske predsednice Bljerim Velja uhapšenog je još opisao i kao jednog od „Radoičićevih nasilnika“.

Kancelarija za KiM otkriva ime uhapšenog, te podatak da je on uhapšen u Zubinom Potoku. Navodi da je policija povukla „nasilne, nervozne i iznuđene“ poteze, a da je hapšenje usledilo namerno pred susret glavnih pregovarača u utorak u Briselu, kako bi se preko tenzija izbeglo formiranje ZSO-a.

I Srpska lista i Kancelarija za KiM su prethodno, a nakon hapšenja, optužile Aljbina Kurtija da želi da izazove „haos“.

Srpska lista sada preti i „opštim ustankom srpskog naroda“.

„Nakon što smo prikupili podatke o današnjoj otmici Srbina od strane Кurtijevih specijalaca, želimo da naglasimo da srpski narod upozorava Prištinu da u slučaju da ne oslobodi neosnovano uhapšenog koga su danas Кurtijeve jedinice otele na severu Кosova i Metohije i ne prestane sa maltretiranjem srpskog naroda, da će izazvati reakciju svih Srba“, naveli su.

„Da pojasnimo, to neće biti neko upozorenje već opšti ustanak za zaustavljanje represije Aljbina Кurtija nad nedužnim građanima“, istakli su u drugom saopštenju koje su izdali nakon hapšenja M.B.

Ova se stranka nije oglašavala u vezi sa paljenjem automobila prethodnih dana.

Izvor :
Kossev