Sretenjsko ordenje za KBC KM, igumaniju Pećke Patrijaršije, ginekologa iz Pasjana; Orden Karađorđeve zvezde za Pavlinu

Srbija danas obeležava Dan državnosti. Niz je aktivnosti koje su još od juče započele u sklopu državnog programa obeležavanja. Jedna od njih su, i ove godine, odlikovanja zaslužnim pojedincima i insitucijama, koje je u Predsedništvu Srbije uručivao srpski predsednik, Aleksandar Vučić.

Dodeljeno je preko 100 ordenja i medalja među kojima su Orden srpske zastave, Orden Karađorđeve zvezde, Sretenjski orden i druga, a uručeni su pojedincima, institucijama, među kojima su brojne diplomate, akademici, lekari, sportisti, glumci, muzičari.

Bili su prisutni, između ostalih, srpska premijerka, Ana Brnabić, više ministara u Vladi Srbije, poglavar Srpske pravoslavne crkve Porfirije, zatim predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik, predsednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić, kao i princ Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević.

U 18 časova ova je manifestacija započela intoniranjem himne Bože pravde, a nastavila se obraćanjem srpskog predsednika, koji je, dok je govorio, bio okružen sa dve velike slike odnosno portreta Karađorđa Petrovića i kneza Miloša Obrenovića.

„Njih dvojica su pravili državu u senci tri carevine. Bez njih ne bi bilo ni nas. Jesmo li se odužili svim tim ljudima? Jesmo li bili pravični prema njima? Kako je završio Karađorđe, da li je Miloš bolje završio? Progonstvom. Nakon vek i po progonjeni su kroz naše udžbenike. Ukinuli smo im čitavu dinastiju, sami i svojevoljno, time se i hvalili. U 20. veku mučki ubijenom Aleksandru nismo umeli reč da izgovorimo, ni ulicu nismo dali. U Beogradu imamo ulicu atentatora na njega, ali njegovu nemamo. Ova zgrada je građena u njegovo vreme. Za nas Srbe, očigledno, nedovoljno“, kazao je Vučić na samom početku.

Vratio se na sadašnjost i poručio da je danas važno da budemo više mudri, ali „ne po svaku cenu“.

„Samo jedna jedina stvar za Srbe i Srbiju nema cenu, a to je sloboda. Sloboda nema cenu i nikada je za srpski narod neće imati… Niko ne voli male, a pritom neposlušne. Jesmo li popularni? Pa nismo. Ne vole oni ni one male i poslušne, a ne vole ni velike i poslušne. Nas bar u tišini pomalo cene. Ogovaraju nas gde stignu, ne vole da osete kamičak u cipeli. Ove druge hvale, ali ih preziru. Dobro je da uvek biramo put borbe protiv ropskog služenja, put slobode… Srbin neće da služi nikome do svom rodu i svojim građanima. Današnjoj Srbiji potrebni su Karađorđeva hrabrost, snaga i upornost, kao i mudrost, pronicljivost i strpljenje Miloša Obrenovića“.

Neprijatno glasno ćutanje posle izjave iz Albanije

Došla je Srbija do toga, kaže, da joj se kaže – ne gledaj u prošlost, već u budućnost jer „nije to sasvim vaša zemlja“.

„Sva ćete priznanja dobiti, svilu, kadifu, srebro. Bićete najpošteniji i najbolji na svetu samo nam kažite konačno da vaša zemlja nije vaša zemlja. Mi ćemo vas, ne samo tapšati po ramenu, već da pokažemo celom svetu kako ste dobri, pametni, umni, zagledani u budućnost“.

Sa druge strane, ističe, ukoliko se drznu i pozovu na ista pravila koji se „oni“ pozivaju:

„Kažu – e taj vam povratak u prošlost nećemo dozvoliti“.

Osvrnuo se na jučerašnju izjavu albanskog predsednika, Edija Rame. Na to su „oni“ ćutali, a ne bi, smatra, tako bilo da je takvu poruku uputila Srbija.

„Juče sam čuo da je neko rekao da ako neko napadne Kosovo da, iako ne znam ko bi napadao i kako to izgleda – Albanija to neće dozvoliti. Čulo se samo glasno ćutanje, niko reč nije odgovorio. Zamislite da smo mi to rekli, čula bi se gmljavina psovki, uvreda, najprljavije kampanje od svuda, a možda i, Bog zna, u nekom trenutku i grmljavina topova i aviona, samo da se takvi Srbi ućutkaju“.

Neće Srbija napasti bilo koga, poručuje. Srbiji je potrebna – Evropa, ali:

„Ne uvek i njeno licemerje i dvoličje, ali ne možemo bez nje. Isto tako kada nas teraju da možemo i bez nekih kojima nam zemlju nisu uzimali, mi ćemo reći – mi smo Srbi, imamo i srce i dušu, pa ćemo imati i svoju politiku. Da, čuvaćemo odnose sa Evropom, ali nećemo da gazimo svoje odnose ni sa Rusijom ni sa Kinom“.

Odlikovanja za igumaniju Pećke Patrijaršije, KBC Kosovska Mitrovica, Pavlinu, Pasjane…

Mati Haritina Pantić, igumanija Pećke Patrijaršije, koja tamo boravi više od 60 godina  – odlikovana je Sretenjskim ordenom – za nepokolebljivo čuvanje srpskog duhovnog bića na KiM, za istrajno staranje o sestrinstvu i manastiru Pećke Patrijaršije, kao i za živo svedočenje vere pravoslavne.

„Prošla je u Pećkoj Patrijaršiji i dobra i loša vremena. Ratne sukobe na Kosovu i Metohiju, paljenja manastirskog konaka od strane albanskih ekstremista i pogrom 2004“, kazala je konferansije.

Sretenjski orden drugog stepena pripao je Kliničko-bolničkom centru Kosovska Mitrovica  – za naročite zasluge u oblasti zdravstvene zaštite.

Srpski predsednik ga je uručio direktoru ove zdravstvene ustanove koja postoji već 85 godina, Zlatanu Eleku, inače predsedniku stranke Srpska lista.

Primarijus dr Slavko Krstić, ginekolog opšte bolnice u Pasjanu – dobitnik je Sretenjskog ordena za naročite zasluge za Srbiju i njene građane u zdravstvenim delatnostima, posebo u oblasti ginekologije i akušerstva.

Dobitnica Ordena Karađorđeve zvezde trećeg stepena je Pavlina Radovanović, četrnaestogodišnja devojčica iz Orahovca – za naročite zasluge i uspeh u predstavljanju Srbije u oblasti muzičke umetnosti.

„Domaća i strana štampa je opisuju kao čudo od deteta. Devojčica anđeoskog glasa, glasa sa Kosova, koja širi istinu o životu Srba u enklavama na Kosovu i Metohiji“, kazala je konferansije na ovoj dodeli.

Nakon što je primila orden, Pavlina je u Predsedništvu otpevala pesmu „Orahovcu, bašto rajska“.

Priznanja su dobili i Stefan i Miloš Stojanović, dvojica mladića iz Gotovuše, koji su prošle godine na Badnji dan bili povređeni u pucnjavi iz automobila u pokretu.

Pripadnik KBS-a A.K, osumnjičen za ovu pucnjavu je uhapšen, a oktobra prošle godine i pušten da se brani sa slobode.

Sbima njima, na ordenju i priznanjima koje su dobili, čestitao je direktor Kancelarije za KiM, Petar Petković.

„Svaki Srbin koji ostaje i opstaje na Kosovu i Methoiji je heroj za sebe“, poručio je.

Izvor :
Kossev