Srbinu L.J. uhapšenom na Jarinju određen kućni pritvor

Srbinu iz Zvečana L.J, koji je pre dva dana uhapšen na prelazu Jarinje, određena je mera kućnog pritvora u trajanju od 30 dana, potvrdio je danas njegov pravni branilac Asdren Hodža (Hoxha).

L.J. je zaustavljen pre dva dana oko podneva na prelazu Jarinje, potvrdili su tada iz Kosovske policije za KoSSev, a on je potom sproveden u južni deo Kosovske Mitrovice radi ispitivanja.

U vezi sa ovim slučajem oglasili su se Srpska lista i Kancelarija za KiM, navodeći da je L. J. lišen slobode nakon što se sa sugrađanima uputio ka Vrnjačkoj Banji, da bi prisustvovao sahrani Srbina ubijenog u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj.

U međuvremenu je direktor Kosovske policije, Gazmend Hodža, potvrdio da je ova osoba zvanično uhapšena, te da je policija upala na njegovo imanje i pronašla oružje i određenu količinu municije.

„Verujem da će osumnjičenom biti određen pritvor do 48 sati. Videćemo njegovu moguću istoriju sa napadom 24. septembra“, rekao je pre dva dana Hodža, a preneli su prištinski mediji.

Da je ova mera određena, potvrdio je advokat Hodža dan kasnije za naš portal, dodavši da mu se na teret stavlja krivično delo „neovlašćeno posedovanje oružja“.

Istovremeno, Hodža je juče kazao i da se njegov klijent „službeno ne povezuje sa prošlonedeljnim sukobom u Banjskoj“.

Na današnjoj konferenciji za medije, a nakon ročišta koje je održano u sudu u severnom delu Mitrovice, advokat Asdren Hodža kazao je da je nakon izlaganja odbrane, tužilaštvo odlučilo da se njemu odredi mera kućnog pritvora.

„Bili smo na ročištu po zahtevu tužilaštva za određivanje pritvora protiv mog branjenika L.J. i nakon izlaganja odbrane i protivljenju zahtevu tužilaštva, tužilaštvo je promenilo zahtev iz zahteva za određivanje pritvora i oni su se složili da mu se odredi mera kućnog pritvora“, kazao je Hodža ispred suda u Mitrovici.

Advokat ističe da su se „zarad efikasnosti, zarad mira i zarad odvijanja normalne procedure“ – složili sa ovom merom.

„Tako da smo u suštini zadovoljni što nije određen pritvor, jer smo smatrali od početka da nema dokaza da se ograniči sloboda jednom našem građaninu“, navodi Hodža.

Advokat danas kaže i da iz kuće njegovog branjenika nije zaplenjeno niti pronađeno oružje, već da se radi o, kako kaže, slikama i to sa oružjem koje čak i nije pravo.

„Oružje nije zaplenjeno, rađena je kontrola, odnosno vršen je pretres u njegovom stanu i nije pronađeno oružje, ništa od njega protivpravno nije konfiskovano, radi se o nekim starim slikama na kojima se on vidi sa nekim oružjem za šta smo mi objasnili da se ne radi o pravom oružju, nego o nekim drugim stvarima i kada smo se usprotivili sa dokazima, tužilaštvo se napokon složilo da ovo lice ne mora da se pritvori i u suštini smo zadovoljni“.

Ipak, ponovio je da L.J. tužilaštvo tereti za krivično delo „neovlašćeno posedovanje oružja“.

„Samo za to. To je krivično delo za koje se sada vodi postupak. Samo sa neovlašćeno držanje oružja iz člana 366, stav 1 krivičnog zakona Kosova“, kazao je Hodža.

Izvor :
KOssev