’’Srbima na Kosovu brani se da uđu u svetinje’’

Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je postupak pripadnika Kosovske policije koji su jutros zabranili nekolicini vernika i sveštenicima Srpske pravoslavne crkve da uđu u crkvu Hrista Spasa u Prištini gde je planirana služba povodom Spasovdana.

„Кada su se jutros vernici i sveštenstvo okupili ispred Hrama, pripadnici policije u većem broju nisu im dozvolili ni da priđu Hramu Hrista Spasa, niti da uđu u svetinju“, stoji u saopštenju.

Da bi izbegli bilo kakav incident i zaštitili vernike, sveštenici SPC pozvali su okupljene da se upute ka Crkvi Svetog Nikole u Prištini i tamo je služena liturgija.

„Nema sumnje da je ovakav necivilizacijski postupak Кosovske policije direktno dirogovan od strane vlasti u Prištini i pokazuje njihov odnos prema verskim slobodama na КiM, SPC i verujućem srpskom narodu“, navodi se u saopštenju.

„Srbima na Кosovu i Metohiji brani se da uđu u hramove i svetinje, pomole se Bogu i ispovedaju veru, dok se hramovi SPC svakodnevno skrnave i to je realnost s kojom žive Srbi na КiM“, dodaje se u saopštenju.

Iz Kancelarije za KiM su podsetili da su i prošle godine na ovom istom Hramu ispisani grafiti „Isus mrzi Srbe“, uz brojne druge pogrdne poruke.

„Кrajnje je vreme da predstavnici međunarodne zajednice jasno vide s kakvim se progonom suočavaju Srbi na КiM i preduzmu odgovarajuće korake kako bi zaštitili legitimna prava i slobode srpskog naroda u pokrajini“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Kancelarija za KIM, KIM