Srbija: Parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori

U Srbiji će danas biti održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština.

Na parlamentarnim izborima učestvuje 18 izbornih lista, pokrajinskim 13, a u Beogradu je 14 lista kandidovalo svoje predstavnike. Biračka mesta se otvaraju u 7.00, a zatvaraju u 20.00 časova.

Put za jug

Državljani Srbije sa Kosova glasaće u četiri rubna grada na jugu: u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu. Prema podacima Ministarstva za državnu upravu od 23. oktobra ove godine godine 122.300 njih će moći da iskoristi svoje biračko pravo.

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u novembru obavestio Misiju OEBS-a da je za organizovanje glasanja van Kancelarije za vezu Srbije u Prištini neophodan međudržavni sporazum, kao i da zahtev za to mora da dođe iz Srbije.

Time je još jednom, uprkos dvojnom državljanstvu, onemogućeno glasanje kosovskih Srba i ostalih zainteresovanih na teritoriji Kosova na parlamentarnim izborima koje raspisuje Srbija. To su činili sve do 2022. godine, kada im je to onemogućeno najpre na januarskom referendumu, a potom i na aprilskim izborima.

Evropska unija (EU) je sa žaljenjem konstatovala da vlasti u Prištini nisu dozvolile ustaljenu praksu da se kosovskim Srbima dozvoli da glasaju na Kosovu.

Portparol EU Peter Stano je naveo i da ta odluka nije u skladu sa duhom dijaloga, principom zaštite prava nevećinskih zajednica i izgradnje poverenja između Beograda i Prištine.

KFOR: Bezbedno za glasanje

Iz KFOR-a je juče i prekjuče saopšteno da je ta mirovna misija posvećena preduzimanju svih odgovarajućih mera kako bi se osiguralo bezbedno okruženje za sve zajednice tokom izbornog perioda.

“KFOR je posvećen preduzimanju svih odgovarajućih mera kako bi nastavio da obezbeđuje sigurno okruženje za sve zajednice na Kosovu i slobodu kretanja tokom izbornog perioda, u skladu sa mandatom zasnovanim na Rezoluciji Saveta bezbednosti UN 1244, u svakom trenutku i nepristrasno”, navedeno je u saopštenju za javnost iz ove misije predvođene NATO-om.

Glasanje uz ličnu kartu ili pasoš

Podsetimo, na današnjim vanrednim parlamentarnim izborima pravo glasa će imati 6.500.666 birača. Građani nisu u obavezi da imaju poziv kada izlaze na biračko mesto, a birački odbor ne sme kao uslov za glasanje da postavi pokazivanje poziva.

Za glasanje na izborima je dovoljna lična karta, odnosno pasoš.

Ako niste sigurni koje je vaše biračko mesto, to možete da proverite uvidom u jedinstveni birački spisak OVDE.

Cenzus za ulazak u Skupštinu Srbije je tri odsto glasova od broja birača koji su glasali. To se ne odnosi na izborne liste nacionalnih manjina koje u parlament ulaze i kada dobiju manje od predviđenog izbornog praga.

Izbore će pratiti 5.587 domaćih i stranih posmatrača.

Izbori na zahtev dela opozicije

Vanredni parlamentarni i izbori u više gradova i opština, uključujući i Beograd raspisani su 1. novembra, pre nego što su Skupština i Vlada Srbije odradili polovinu svog četvorogodišnjeg mandata.

Oni su, formalno, odgovor na zahtev dela opozicionih stranaka, nakon višemesečnih protesta građana i političkih aktivista širom Srbije, nezadovoljnih reakcijom države na dva masovna ubistva početkom maja u Beogradu i okolini Mladenovca, u kojima je stradalo 19 lica, mahom dece.

Inače, građani Srbije su od 2012. četiri puta izlazili na izbore za poslanike u Skupštini, od toga tri puta vanredno.

Izvor :
KIM, FONET, RSE, N1