Srbi uhapšeni na Jarinju biće pušteni uz novčanu kaznu i proterani sa Kosova

Srbi S.J. i I.S. koji su krajem maja bili uhapšeni na Jarinju, kod kojih su pronađeni hladno oružje i narkotici, biće pušteni u toku dana, nakon što njihove porodice preko advokata budu položile novčanu kaznu. Takođe, proteruju se sa Kosova, sa zabranom ulaska naredne tri godine.

Kako je za KoSSev potvrdio branilac S.J. – Miloš Delević, on će biti pušten u toku dana, nakon što advokat bude uskoro položio novčanu kaznu od 5,700 evra kosovskim pravosudnim vlastima.

Međutim, on je dvostruko kažnjen – osuđen je na šestomesečnu zatvorsku kaznu koja je u ovom slučaju i zamenjena polaganjem novčane kazne, ali je kazna i proterivanje sa Kosova, i to u trajanju od tri godine.

„Porodica je sakupila novac i ja ću kao njegov branilac platiti kaznu. Očekujem da u toku dana, on bude i bio pušten na slobodu“, kazao je Delević.

Što se tiče I.S, i on je osuđen na šest meseci zatvora, kaznu koja je već zamenjena polaganjem jedinstvene novčane kazne od 9,000 evra, od čega, je 2,000 za nelegalno nošenje oružja.

I on se proteruje sa Kosova, sa zabranom ulaska od tri godine i pritvor je već ukinut, potvrdio nam je advokat Ljubomir Pantović.

Inače, obojica su se na ovom sudu izjasnila krivim, a portal Kallxo, koji je pratio suđenje, javlja da su se dvojica Srba „pokajala“ i „izrazila žaljenje“.

Službenici Kosovske policije uhapsili su 31. maja dvojicu državljana Srbije nakon što su kod njih pronašli pendrek, maskirnu masku, čekić, noževe, ambleme sa srpskim nacionalnim simbolima, narkotike i ostalo.

Ova dvojica muškaraca srpske nacionalnosti nalazila su se u automobilu registrovanom na tablice Republike Slovenije. Njima je potom određeno 48-časovno zadržavanje.

Njihovo hapšenje usledilo je dva dana nakon sukoba grupe Srba sa KFOR-om u Zvečanu, i u široj srpskoj javnosti proteklo je gotovo neopaženo, što nije bio slučaj sa medijima na albanskom. Oni su akcenat stavili, osim na događaje od 29. maja i na to da se radilo o jednom od vojnika Bitke na Košarama, kojeg je odlikovao Slobodan Milošević.

Kosovska policija tada, u inicijalnom saopštenju, nije precizirala u kom su tačno mestu oni uhapšeni, ali su naveli da se to dogodilo na Severu.

Međutim, dan kasnije, šef kosovskog MUP-a Dželjalj Svećlja je potvrdio da su uhapšeni na Jarinju, uz tvrdnje da je jedan od njih bivši borac sa Košara, te da je navodno pripadnik brigade Vojske Srbije za „destabilizacije država“.

Njima je zatim početkom juna određena mera jednomesečnog pritvora, a 20. jula protiv njih podignuta je optužnica. Da bi se uskoro mogli naći na slobodi još tada su za KoSSev oprezno najavila dva advokata uhapšenih Srba.

Delević i Pantović su tada ukazali na to da je ovo ipak donekle povoljnija situacija u odnosu na vrlo ozbiljne optužbe pod kojima su uhapšeni, kada su inicijalno teretili za „ugrožavanje ustavnog poretka i bezbednosti Kosova“.

Njih je optužnica teretila za krivično delo „učešće u grupi koja vrši krivična dela ili huliganstvo“, dok je I.S. dodatno optužen i za krivično delo „nedozvoljeno posedovanje oružja“.

Izvor :
KoSSev