Srbi na Spasovdan nisu mogli na liturgiju u novosagrađeni hram u centru Prištine

Na Kosovu Srpska pravoslavna crkva i vernici Spasovdan su obeležeili u Prištini, Prizrenu i drugim sredinama. Liturgiju nisu mogli da služe u hramu Hrista Spasa u Prištini, zbog zabrane lokalnih vlasti i policije.

Na Spasovdan je sprskoj zajednici zabranjeno da liturgiju služe u novosagrađenom, ali još nedovršenom hramu u centru Prištine.

Dok većinska, albanska zajednica ovih dana obeležava 25 godina ulaska NATO vojnika, predstavljajući taj događaj kao oslobađanje Kosova, Srbi sa druge strane, pokušavaju da ostvare osnovna ljudska prava.

Da se kojim slučajem neko ne bi pojavio u Hramu Hrista Spasitelja, policija dežura u neposrednoj blizini.

Ipak, Srbi su se okupili u Prištini i proslavili gradsku slavu. Spasovdan su obeležili u Hramu Svetog Nikole.

Nažalost, mi danas u Prištini ne služimo u Hramu Hrista Spasa, jer je to i gradska slava i slava hramovna, nego u Hramu Svetog Nikole, ali daće bog, kao što uvek daje – samo da se okrenemo i vratimo bogu da malo više prizivamo ime božje”, kaže Staniša Arsić, prištinski paroh.

Paroh je naglasio da iako su u malom broju na današnji dan, ipak se brinu o svetinjama “koliko im je dopušteno”.

Tamo gde je Srba najmanje ostalo, danas ih je u pravoslavnim hramovima najviše. Osim u Prištini, okupili su se i u Prizrenu.

Na manifestciji Spasovdanski dani, služena je liturgija u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg – Svetog Spasa. Otvorena je i izložba slika sa likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“. Nastupio je i crkveni hor „Car Dušan“ iz Štrpca.

Današnji praznik, Spasovdan je svetom liturgijom, rezanjem slavskih kolača, a zatim i litijom kroz ulice gornjeg dela grada, proslavljen i u Orahovcu.

Takođe, u Velikoj Hoči je jutros služen pomen Lazaru Kujundžiću i njegovim saborcima koji su na Spasovdan 1905. godine u Velikoj Hoči položili svoje živote u borbi za oslobođenje.

Srpska pravoslavna crkva (SPC) i vernici slave praznik Vaznesenja Gospodnjeg, Spasovdan, kojim se obeležava 40. dan nakon Vaskrsa, kada se Isus Hristos uzdignuo na nebo.Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Zbog toga SPC i vernici slave Spasovdan.

Izvor :
Kim, RTS