Spomenik litijama u Crnoj Gori

Vajar Dragan Radenović napravio je spomenik litijama u Crnoj Gori koji prikazuje mitropolite Amfilohija i Joanikija, igumaniju Angelinu i kumu baženopočivšeg mitropolita Amfilohija Unu.

„Spomenik ’Litije 2020’ godine je posvećen, pre svega, blaženopočivšem Amfilohiju Radoviću, mitropolitu crnogorsko primorskom i njegovom nasledniku, mitropolitu novom Joanikiju (Micoviću). Pored njih dvojice, tu je igumanija manastira i mala unuka Amfilohijeva. To su poželeli prvo nastavnici Berana i Andrijevice i ja sam na molbu njihovu i molbu monaha Đurđevih Stupova i crkve Svete Trojice napravio taj rad“, kazao je Radenović za Radio Goraždevac.

„Litije 2020“ karakteriše duboki figuralni reljef koji je odliven u bronzi, kao i simbolika istrajnosti.

„On bi trebao da bude visok šest metara, s tim što neposredna skulptura treba da ima karakter dubokog reljefa. Izgled njihove skulpture nagoveštava trajanje ideje pravoslavlja, trajanje uopšte ideje litija koje su pomerile jedan istorijski trenutak u ispravnom pravcu, na putu onih koji su želeli da pravosalavlje bude ono što je okosnica životu našem, našoj perspektivi i budućnosti“, rekao je Radenović.

Vajar nije otkrio u kojem gradu će spomenik „Litije 2020“ biti postavljen. Radenović, koji je magistar umetnosti i doktor filozofije, vuče korene iz metohijskih krajeva.

Izvor :
RTV KIM, Radio Goraždevac