Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv Srbina S.T. za ratni zločin

Specijalno kosovsko tužilaštvo saopštilo je da je podiglo danas optužnicu Osnovnom sudu u Prištini, protiv okrivljenog S.T. srpske nacionalnosti. Okrivljeni se tereti da je počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“.

“Optužnica protiv navedenog optuženog podignuta je zbog sumnje da je tokom rata na Kosovu, u periodu 1998-1999. u region u Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu sa drugim licima, teško kršeći pravila međunarodnog prava kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju, držanju u uslovima ropstva, deportacije i prodiranja hiljada albanskih civila, kao i mere pljačke, paljenja i uništavanja kuća civilnog stanovništva albanske nacionalnosti koje nije direktno učestvovalo u sukobu, u kom slučaju je ozbiljno narušilo pravila međunarodnog prava tokom rata, posebno član 3. stav 1. slova a, b, c, zajednički za četiri konvencije (1a i b) zajedničke za četiri Ženevske konvencije od 12. avgusta 1949.”, navodi se u saopštenju.  

Dalje se dodaje da je okrivljeni S.T. “u saizvršilaštvu sa drugim nepoznatim pripadnicima pomenute jedinice srpske policije i drugim naoružanim i uniformisanim licima počinio krivično delo „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ predviđeno i kažnjivo po članu 142. i 22. Krivičnog zakona bivše Socijalističke Federativne Republike. Jugoslavija je trenutno inkriminisana kao zločini protiv čovečnosti prema članu 143. stav 1. tačka 1.4, 1.6 i 1.7 u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Republike Kosovo”.

Izvor :
Medija centar Čaglavica