Šole čestitao Kurtiju postizanje sporazuma u Ohridu, Vučiću se zahvalio na konstruktivnosti

Savetnik Stejt Departmenta Derek Šole razgovarao je danas odvojeno sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Šole je, kako je sam izvestio na Tviteru, Kurtiju u razgovoru telefonom čestitao na postignutom, kako je ga je nazvao, „Sporazumu o normalizaciji odnosa sa Srbijom kroz dijalog uz podršku EU“ u Ohridu.

„Kosovo je sada bliže neko ikada svojoj budućnosti u EU“, poručio je Derek Šole.

Na istoj društvenoj mreži oglasio se i kosovski premijer, sa istom informacijom – savetnik Stejt Departmenta čestitao mu je na postizanju sporazuma u Ohridu, „priznajući duge i teške razgovore“.

Kurti se, kako je naveo, zahvalio SAD-u na podršci i ulozi.

„Osnovni sporazum i aneks, kao što je navedeno u tekstu i duhu, sada moraju promeniti stvarnost na terenu i uslove“, poručio je.

Derek Šole danas je telefonom razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kojem se, kako je naveo, zahvalio na konstruktivnom angažmanu u Ohridu.

„Važno je preduzeti hitne korake za sprovođenje i postavljanje čvrstog puta ka normalizaciji i integraciji u EU“, poručio je na Tviteru.

Ujedno se zahvalio Srbiji na ponovnom angažmanu sa SAD u odbrambenim vežbama „Platinum Wolf“.

O razgovoru sa savetnikom Stejt departmenta, predsednik Srbije se do sada nije oglašavao.

Ovi razgovori dolaze nakon što su kosovski premijer Aljbin Kurti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić 18. marta u Ohridu postigli sporazum o primeni dogovorenog prvog dela Sporazuma za put normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

Šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je pored specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka prisustvovao ovom sastanku, poručio je da su se strane obavezale da će da poštuju sve članove i sprovedu obaveze ekspeditivno i u dobroj veri.

Evropska unija je iste večeri objavila ovaj, odnosno drugi deo sporazuma, nakon što je 27. februara objavila politički – sa 11 članova koji će se sprovoditi upravo prema Implementacionom aneksu, čiji je delić sada usaglašen. On će se, štaviše, formulisati u narednim mesecima za svaki član pojedinačno.

Kosovo se, između ostalog, obavezalo da odmah započne primenu člana 7 koji se odnosi na samoupravljanje za Srbe, a primena sporazuma se kao obaveza pojedinačno unosi i u pregovaračka poglavlja za pristup EU i Srbije i Kosova.

Slično kao i nakon 27. februara, odnosno kada su se Vučić i Kurti usaglasili oko teksta osnovnog sporazuma, predstavnici vlasti i u Prištini i Beogradu branili su ono što je postignuto, odnosno tvrdili da bolje nije moglo, dok međunarodni zvaničnici čestitaju i pozivaju na brzu implementaciju preuzetih obaveza.

Za to vreme, opozicija i u jednom i u drugom gradu kritikuje vlast. U Beogradu se Vučić optužuje za „izdaju Kosova“, pravljenje novih ustupaka i vezivanja napretka Srbije na evropskom putu njenom kooperativnošću na putu ostvarenja „kosovske državnosti“, dok se istovremeno zahteva raspisivanje novih izbora i Vučićeva ostavka, a pojedini predstavnici opozicije traže i referendum, dok drugi najavljuju blokadu institucija.

Slična situacija je i u Prištini. Iako nema zahteva da se održi referendum i izbori, najavljuju se protesti i traži ostavka kosovskog premijera. Upravo je u toku celodnevna skupština, na kojoj je Kurti u prepodnevnom delu sednice izvestio poslanike o ishodu sastanka u Ohridu. Opozicioni poslanici u vatrenim govorima optužuju Kurtija za izdaju i upućuju negativne slike na račun Srbije, SPC, Srba i Severa.

Opoziciji u ovom gradu najviše smeta to što je u Ohridu izostalo uzajamno priznanje, a uz to, Kosovo je preuzelo obavezu da odmah, kako tumače, formira ZSO, odnosno, „Asocijaciju plus“.

Izvor :
Kossev