So Gračanica usvojila finansijski izveštaj za 2022. Utrošeno 7.841.000 evra

Skupština opštine Gračanica održala je drugu redovnu sednicu na kojoj je razmatran i jednoglasno usvojen godišnji finansijski izveštaj za 2022. godinu. Obrazlažući finansijski izveštaj direktor odeljenja za budžet i finansije Slaviša Ničić rekao je tokom 2022. godine utrošeno 7.841.000 evra. 

„Od strane vladinih grantova 5.105.000, iz sopstvenih prihoda 2.315.000, iz zaduživanja 234.074 evra i iz klauzalnih investicija 185.000. Isti iznos je i dole samo što je podeljen po ekonomskim kategorijama. Što se tiče druge tabele, ona je isto podeljena u dva dela. Prvi deo odnosi se na prighode koje je imala opština gračanica, tačnije početni budžet, konačni budžet i realizacija. kao što vidite nismo uspeli u potpunosti da ispunimo planirane prihode. Nekih 3.000 evra je razlika i nisu uračunate sudske i saobraćajne kazne“, rekao je Ničić.

Informacije o završetku prvog i početku drugog polugodišta školske 2022/2023 godine predstavila je direktorica odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić. Ona je potom predstavila i godišnji izveštaj odeljenja za obrazovanje i kulturu. 

„Mi smo prošle godine imali svega 27.475 evra na raspolaganju za kapitalne projekte i od toga smo imali u planu tri projekta koja smo uspešno realizovali, a to su zamena stolarije u Osnovnoj školi u Dobrotinu, izgrađena je ograde oko školskog objekta u Donjoj Gušterici i uređeno je dvorište u Osnovnoj školi u Preocu. Od ušteda na tim projektima dodatno smo odradili stolariju u školi u Lepini i dvorišna vrata na ogradi u Donjoj Gušterici“, rekla je Brankica Nićić.

Godišnji izveštaj odeljenja za ekonomski razvoj i integracije odbornicima je predstavio direktor ovog odeljenja Nebojša Milovanović. 

„Ono što smo mi kao odeljenje u ovoj godini radili jeste da smo registrovali 109 novih biznisa na teritoriji na kojoj funkcioniše biznis zona i u našim sredinama. Došlo je do gašenja 8 postojećih biznisa i 2.013 promena je urađeno oko nekih delatnosti. Sav prihod od naplate taksi i radnih dozvola je 9.830 evra“, rekao je Milovanović. 

Predstavljajući izveštaj on je dalje rekao da je ovo odeljenje uz pomoć donatora uspelo da obezbedi 36 grantova za pokretanje malih biznisa. 

„Sa HELP-om u realizaciji koji je finansirala Milenijum korporacija podelili smo 32 grantova. Ukupan iznos je bio 66 937 evra od čega je oko 50 000 evra grant ovih donatora, a gde smo mi kao opština izdvojili oko 16 500 evra. Takođe smo radili i dva jako bitna projekta za zajednice gde smo radili opremanje zdravstvenih ustanova“, rekao je Milovanović.

Na sednici Skupštine opštine Gračanica razmatran je i usvojen i godišnji izveštaj o radu Kancelarije za zajednice i povratak za 2022.godinu. Sve tačke dnevnog reda jednoglasno su usvojene. 

Izvor :
Medija centar Čaglavica