SNV: Zastanite malo, gospodine Kurti!

Povodom poslednjih dešavanja na severu Kosova i u Gori, Srpsko nacionalno veće (SNV) saopštenjem za javnost upućuje na to „da Kurti želi da oružanom silom reši demokratsko pitanje, poštovanja ljudskih i nacionalnih prava Srba, a sada i Goranaca“. SNV navodi da „nakon što se permanentno guše gotovo sva prava Srba širom Kosova i Metohije: pravo na opstanak, na povratak raseljenih, a u poslednje vreme i pravo na ispovedanje vere, ugroženi i suspendovani, na red je došao i goli opstanak i Srba na severu Kosova“.

„Zgranuti smo vandalskim činom ministra unutrašnjih poslova Kosova, Đeljalja Svećlje, koji svojim potezima sve više potseća na razularenog kabadahiju, nego na ministra demokratske vlade, za koju se Kurti izdaje. Da li su gospodi Kurtiju i Svećlji glavni problem bilbord, na kome su, nažalost, i pojedinci koji su, više služili Kurtijevoj vladi, nego li srpskim interesima i interesima Srba na Kosovu i Metohiji? I nije nam žao što slike Aleksandra Vučića i Marka Đurića više ne „krase“ ovaj deo severnog Kosova, ali je krajnje neljudski, skidanjem panoa izražavati neviđenu mržnju prema srpskom narodu, koji je vekovima istrajavao da bi sačuvao svoj nacionalni identitet i integritet“, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog foruma, te dodaje:

„Gospodo, znamo mi da vaše junačenje dugim cevima, u vašem nacionalističkom i šovinističkom zanosu, nad golorukim srpskim narodom, samo pokazuje vaš kukavičluk i primitivizam i nedostatak demokratskog kapaciteta da civilizacijski rešavate istorijske probleme. I zato dobro znamo da i vaš divljački gest nije upućen prema Aleksandru Vučiću i Marku Đuriću, sa kojima već desetak godina šurujete. Uputili ste ga srpskom narodu, vašim komšijama, građanima, sa kojima, navodno, želite da gradite multietničko društvo! I tu ste pokazali svoje pravo lice, koje nažalost, polako ali sigurno sve više nalikuje na vreme iz Drugog svetskog rata, kada su  Nemačku „čistili“ od Jevreja!? Zahtevamo od vas, gospodine premijeru i gospodine ministre da sa takvom politikom odmah prestanete, vratite portrete Novaka Đokovića i prof. dr Zorana Krivokapića, tamo gde su i bili. Ako to ne učinite, mi ćemo uz poštovanje procedure, vratiti panoe sa našim velikanima, Novakom Đokovićem, prof. dr. Zoranom Krivokapićem, …! Vučićev i Đurićev portret ostavljamo vama. A sa Putinovim portretim, vidite šta ćete činiti“, navodi se u saopštenju.

Što se tiče izjave ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje „da će jedini simbol Srbije u okviru Kosova biti srpska ambasada u Prištini“ Srpsko nacionalno veće tvrdi da je ona  „pokvarena, neljudska i dolazi od čoveka koji je i istorijski i politički nepismen“.

„Zar ministar ne vidi svuda oko sebe Srbiju. Svojim ekstremnim ponašanjem nateraće Srbe da mu dnevno pokazuju gde je sve Srbija na Kosovu i Metohiji. Mi Srbi koji ovde živimo smo Srbija, naša istorija, naša prošlost i naša budućnost, sve je to gospodine Svećlja Srbija. Skinuli ste panoe, ali ste nesvesni da time sve više ojačavate srpstvo. Znamo za vašu nameru da bi „skinuli“ i manastir Gračanicu, Dečane, Patrijaršiju, LJevišku, Banjsku, i još 1300 crkava i crkvišta. Zaustavite se gospodine ministre Svećlja, zauzdajte Vašu potrebu da se obračunavate sa Srbima, ne manitajte Kosovom. Ne pretimo, goloruki smo. Ali Bog i vera u Boga je naše najveće oružje, naša snaga da verujemo u pravdu, istrajavamo, opstajemo i, gospodine Svećlja, zapamtite dobro, OSTAJEMO!!“, poručuje SNV.

SNV ima i pitanje za premijera Kosova Aljbina Kurtija.

„Gospodine Kurti, zašto se obračunavate sa nama golorukim, vašim građanima, zar Vi stvarno mislite da ćete silom rešiti „vaš problem“,  Nas toliko malobrojnih, kojih je zahvaljujući i vašom politikom sve manje, misleći da “kad nema Srba, nema i problema“, zaboravljajući da su Srbi vaše komšije, sa kojima ste vekovima živeli, zaboravljajući i tvrdoglavu činjenicu da dok na Kosovu ima Srba ima i mira. Zar stvarno mislite da će odlaskom i poslednjeg Srbina, za Albance procvetati blagostanje. Ne, ne, to se pokazalo i kada su neki Srbi mislili da na sličan način rešavju „albansko pitanje“.

Dodaju i da je zabrinjavajuće što na, kako navode, očiglednu nepravdu ne reauju ni, kako su naveli, provdoljubivi istaknuti pojedinci iz albanske zajednice.   

„Nama, koji vekovima živimo sa našim komšijama Albancima, poznato je njihova pravdoljubivost i spremnost da dignu glas protiv nepravde. I taj glas očekujemo! Ohrabrila nas je izjava novinara prištinskog magazina GazeteEkspess-a Besnika Velijua, koji je povodom Vašeg divljanja tu nedavno rekao: „Sever se ne može urediti simbolikom koja iritira lokalne Srbe, već sa iskrenom komunikacijom sa njima“. Dodali bi, i na čitavom Kosovu. Čudi nas što nema glasa poznatih albanskih intelektualaca boraca za ljudska prava: Vetona Suroja, Škeljzena Malićija, Bljerima Šalje…!? Mi, preostali Srbi pozivamo sve misleće ljude, naše komšije Albance, da sednemo i razgovaramo i tražimo političko i demokratsko rešenje za zajednički život na našem Kosovu. Od njih tražimo razumevanje i dijalog, jer ova surova i nedemokratska vlast, kao i ona u Beogradu, ne zna za dijalog“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe i da predstavnici Srpskog nacionalnog veća traže javan razgovor sa predstavnicima vlasti u Prištini.

„Izađite iz tog „mračnog tunela“ i suočite se sa „svojim građanima“, ako imate i malo časti i hrabrosti!!! Mi nemamo duge cevi, mi imamo dobru reč i želju da pomognemo da kosovsko društvo postane demokratsko (što danas nije), multietničko (što je sve manje). Da sutra ne bude kasno. Zapamtite, ne postoji rešenje za Kosovo preko noći, već rešavanje kroz proces. Rešenje preko kolena odvešće ceo region u pakao. I još jedno, gospodine Kurti, ne postoji rešenje problema na Kosovu bez nas Srba, bez obzira koliko se Vi trudili da ignorišete tu tvrdoglavu činjenicu. Nastavite li ovim putem, Srpsko nacionalno veće pozvaće građane na građansku neposlušnost, jer drugog izlaza Srbi neće imati“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica