SNV zahteva hapšenje Aleksandra Vučića, Ane Brnabić, Petra Petkovića, Gorana Rakića i Zagorke Dolovac zbog „izdaje nacionalnih i državnih interesa na Kosovu“

„Srpsko nacionalno veća pokrenulo je inicijativu za podnošenje krivične prijave protiv predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Republike Srbije Petra Petkovića i bivšeg predsednika Srpske liste Gorana Rakića, zbog delovanja suprotno Ustavu Republike Srbije, sadržini Rezolucije 1244 SB OUN i odgovarajućim zakonima koji su na snazi u okviru ustavnopravnog poretka Republike Srbije, kao i protiv Vrhovnog tužioca Republike Srbije Zagorke Dolovac,  zbog nepreduzimanja zakonskih mera iz svoje nadležnosti kako bi sprečila antidržavno i antiustavno delovanje ove kriminalne grupe, čime im je omogućila i pomogla da u kontinuitetu čine krivično delo priznavanje kapitulacije ili okupacije iz čl. 306 KZ-a u sticaju sa krivičnim delom ugrožavanje teritorijalne celine iz čl. 307 KZ-a u pomaganju u vezi sa čl. 35 KZ Republike Srbije“, navodi se u saopštenju Srpskog nacionalnog veća dostavljenom medjima.

SNV dalje navodi da  „zahteva od javnih tužilaca Višeg javnog tužilaštva Republike Srbije da odmah naloži hapšenje Aleksandra Vučića, predsednika Republike Srbije, Ane Brnabić, predsednice Vlade Republike Srbije, Petra Petkovića, direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Gorana Rakića, bivšeg predsednika Srpske liste zbog otvorene izdaje nacionalnih i državnih interesa na Kosovu i Metohiji“.

„Poslednja Odluka Vlade Republike Srbije da prizna registarske tablice, kao i priznavanje drugih dokumenata, ništa drugo ne znači do „de fakto“  priznanje tzv. nezavisne Republike Kosovo. Ova grupa je svojim kriminalnim delovanjem, lažima i obmanama, razgradila ostatak institucija srpske države na Kosovu i Metohiji, a kosovskometohijske Srbe prepustila svojoj tragičnoj sudbini, stradanju i egzodusu koji je na delu“, dodaje se u saopštenju.

Dalje se navodi da „SNV zahteva od javnih tužilaca Višeg javnog tužilaštva da hapšenjem ove grupe funkcionera predupredi dovršavanje priznavanja tzv. Republike Kosovo, koja najdirektnije potire srpski identitet i srpsku državnost i ruši nacionalni integritet i suverenitet Republike Srbije“.

SNV takođe zahteva i hapšenje  Zagorke Dolovac, Vrhovnog javnog tužioca Republike Srbije zbog, kako navode nepreduzimanja zakonskih mera iz svoje nadležnosti radi sprečavanja izdaje države i naroda i saučesništva.

„Ukoliko javni tužioci Višeg javnog tužilaštva ne preduzmu mere u okviru svojih zakonskih ovlašćenja, smataraće se saučesnicima u antiustavnom i antidržavnom delovanju“, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Medija centar Čaglavica