SNV razočaran odgovorom Eparhije: Nemamo kud, održaćemo sabor u Beogradu

Naime, iz Eparhije su saopštili da „Srpska pravoslavna crkva nije politička organizacija koja treba da bude poligon bilo kojim organizacijama i pokretima za organizovanje političkih skupova“, reagujući tako na optužbe iz SNV da crkva i vladika Teodosije ćute na pozive da im se omogući prostor, odnosno dvorište manastira, za održavanje sabora.

„Naši velikodostojnici dobro znaju da SNV nije politička organizacija, niti partija, niti stranka, niti od Crkve traže da se bavi politikom… Do juče su veći broj njih bili članovi tog istog Veća i aktivno delovali zajedno sa narodom u borbi za opstanak. U hijerarhiji SNV, čiji je predsednik bio blagopočivši vladika Artemije, posebnu ulogu i zasluge imao je i današnji episkop raško-prizrenski vladika Teodosije. Zahvaljujući zajedničkom delovanju naroda i Crkve tih godina, narod je opstao i ostao na svojim vekovnim ognjištima“, navode u novom saopštenju SNV-a.

Podsetimo, SNV je u više navrata tražilo od domova kulture u srpskim sredinama da im odobre na korišćenje svoje sale, međutim, odgovore uglavnom nisu dobili ili su odbijeni. Nakon toga, ovo veće je uputilo zahtev Eparhiji raško-prizrenskoj da se odobri da se sabor održi u dvorištu manastira Gračanica ali je iz crkve odgovoreno negativno, uz obrazloženje da crkva ne podržava političke skupove

Izvor :
Kossev, Kim