SNV ponovo je uputilo molbu vladiki Todosiju da zakaže narodni sabor

Predsedništvo Srpskog nacionalnog veća ponovo je uputilo molbu Episkopu raško – prizrenskom Teodosiju da zakaže narodni sabor, saopšteno je medijima.

U pismu dostavljenom Episkopu navedeno je da je došao čas kada je Srbima na Kosovu potrebna pomoć, kako bi “spasili živote svojih porodica, svoju dušu i čast”.

“Našem narodu na Кosovu i Metohiji je u ovom odlučnom trenutku potrebna sabornost, dogovor o važnim odlukama šta nam valja činiti, podrška da opstane i ostane. Na delu je ono o čemu smo Vas u više navrata
upozoravali, da je narod prevaren i ostavljen, izdan, anesteziran i opijen lažima svojih vođa, zastrašen od beskrupuloznog režima Arbina Кurtija koga, na našu veliku žalost, u svojoj suludoj nameri podržava međunarodna zajednica. Vladiko, vaše stado je u bunilu prevareno, razbijeno, obezglavljeno, ostavljeno, prepušteno agoniji i nestajanju. Vidite li vladiko da, osim retkih glasova, Srbija ćuti, dok srpski narod na Кosovu i Metohiji doživljava egzodus. Ćuti i vlast ćuti i opozicija, ćuti intelektualna elita. Кao da se dešava nekom u dalekoj tuđini”, dodaje se u molbi.

Predložili su da sa vladikom Ilarionom, igumanima manastira na Kosovu u nedelju, u toku dana, nakon jutarnje liturgije u konaku manastira Gračanica okupe sve relevantne političke subjekte, građanske aktiviste, viđene
ljude, kako bi se dogovorili o hitnom zakazivanju crkveno-narodnog sabora.

Mišljenja su da bi time “ohrabrili narod i pokazali mu da nije sam i da nije obezglavljen”.

“Srpsko nacionalno veće Кosova i Metohije je spremno da preuzme deo odgovornosti i obaveza radi organizovanja crkveno-narodnog sabora”, dodaje se u saopštenju.

Istakli su da još uvek nije stigao odgovor iz Eparhije.

“Srpsko nacionalno veće očekuje da će da će vladika u najskorije vreme prihvatiti predlog predsedništva Srpskog nacionalnog veća i zajedno sa svim relevantnim političkim i drugim faktorima među Srbima na Кosovu i Metohiji potražiti odgovor na na ozbiljnu krizu u kojoj se naš narod našao”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor :
Kim