SNV Kurtiju nakon izjave o 17. martu: Sram te bilo!

Srpsko nacionalno veće reagovalo je povodom izjave premijera Kosova Aljbina Kurtija da su “trojica dečaka u selu Čabra u Ibar skočili da bi izbegli pratnju srpskih mladića, kao  da je  nerazjašnjeno ko je potom demonstrante usmerio ka Srbima”. Iz SNV smatraju da je “neverovatna beskrupuloznost i besramlje koje povodom Sedamnestomartovskih događaja, jednog od najtragičnijijih dana u istoriji Srba i Kosova i Metohije, bljuje otvoreni mrzitelj Srba tzv. premijer Kosova Aljbin Kurti”.

“Izjavu koju je tim povodom dao ovaj srbomrzitelj nije slučajna, ona je u funkciji daljeg zastrašivanja i proterivanja preostalog srpskog naroda sa njihovog vekovnog ognjišta, koji istrajava i opstaje pod najtežim uslovima, uprkos svakodnevnom Kurtijevom kukavičkom obračunu sa njim”, navodi se u saopštenju.

SNV poručuje da će “bez obzira na Kurtijeve laži, 17. mart ostati kao jedan od najsramnijih dana u istoriji Kosova i Metohije i albanskog naroda”.

“Progon i ubijanje nenaoružanih ljudi, paljenje kuća svojim komšijama, rušenje crkava i manastira, su nesporne i tvrdoglave činjenice koje osuđuju i demantuju sramnu izjavu Aljbina Kurtiju. Ovakvim stavovima Kurti je sebe isključio iz bilo kojih dogovora i razgovora za dalju sudbinu Srba na Kosovu i Metohiji”.

S toga Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije poziva sve političke faktore među kosovsko-metohijskim Srbima da prekinu i bojkotuju dalje  razgovore sa Aljbinom Kurtijem, dok se javno ne izvini za uvredu Srba i njegovih nevinih žrtava.

SNV poziva Nenada Rašića, ministra u vladi Kosova i njegovu savetnicu Radu Trajković da reaguju  napuštanjem pozicije u Kurtijevoj vladi, koje svojim prisustvom, nažalost, daju legitimitet njegovom antisrpskom delovanju.

SNV takođe očekuje i da na izjavu Kurtija reaguju i predstavnici međunarodne zajednice, ali i, kako navode,  slobodoumni Albanci, pre svega intelektualci, koji bi svojim ćutanjem, u stvari, stali na stranu, kako su napisali,  ovog nerazumnog i nezrelog čoveka.

Izvor :
Medija centar Čaglavica