SNV: Domovi kulture u srpskim sredinama i Tehnička škola u S.Mitrovici odbili su naš zahtev za izdavanje prostora za održavanje Sabora – zašto?

Srpsko nacionalno veće (SNV) saopštilo je da su šest domova kulture na Kosovu – u Gračanici, Zubinom Potoku, Leposaviću, Šilovu, Štrpcu i Ranilugu i Tehnička škola u Severnoj Mitrovici odbili da izdaju svoje prostorije za održavanje Sabora ove organizacije.

“Iako su pomenutim institucijama predložena šest termina za održavanje Sabora, nisu našli našli mogućnost da pozitivno odovore na zahtev SNV”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Iz SNV dodaju da je na zahtev odgovorila samo uprava Doma kulture u Zubinom Potoku i to da nisu u mogućnosti da ustupe svoju salu, bez, kako se navodi, ikakvog daljeg obrazloženja zbog čega.

Iz SNV dodaju da je Dom kulture u Gračanici po drugi put odbio da ustupi svoju salu.

“Prvi put, navodno zbog zauzeća, drugi put bez odgovora”, dodaju.

Iz SNV podsećaju da je  Organizacioni odbor 29. avgusta 2023. godine uputio zahteve za izdavanje sale za održavanje Sabora Srba na sledeće adrese – Domovima kulture u Gračanici, Zubinom Potoku, Leposaviću, Šilovu, Štrpcu i Ranilugu, kao i Tehničkoj školi u Severnoj Mitrovici, sledeće sadržine:

„Poštovani,

Srpsko nacionalnog veće organizuje Sabor Srba Kosova i Metohije na kome će se raspravljati o položaju našeg naroda i doneti važne odluke. Naša je nacionalna i sveta dužnost da političkim faktorima koji odlučuju o našoj sudbini ukažemo na katastrofalno i neizdrživo stanje u kome se naš narod našao.

Imajući u obzir da i vi, kao deo ovog naroda, osećate našu zajedničku tragediju, očekujemo da ćete skupiti hrabrost i na naš zahtev pozitvno odgovoriti.

Od vas tražimo da nam omogućite korišćenje velike sale vašeg Doma kulture u kome bi bio održan Sabor. Predlažemo da po mogućstvu bude u septembru ili početak oktobra ove godine, i to u sledećim danima: 23,24,30 septembar,ili 1, 7 ili 8 oktobar, u vremenu od 11 do 15 časova.

Takođe vas molimo da obezbedite tehničke uslove za održavanje skupa.

Ukoliko zahtev bude prihvaćen, nakon dostavljanja fakture, izmirićemo troškove korišćenja sale kao i druge troškove.

Molimo vas da nam što pre odgovorite, a najdalje do 15. septembra 2023. godine (do 12 časova).

Ukoliko do tada ne budete odgovorili smatraćemo da je naš zahtev odbijen.

S poštovanjem,

Organizacioni odbor Sabora SNV KiM“.

Izvor :
Medija centar Čaglavica