SNV: Crkva ignoriše molbe Srpskog nacionalnog veća

Organizacioni odbor Srpskog navionalnog veća (SNV) saopštio je danas da još uvek nije dobio odgovor episkopa raško prizrenskog Teodosija u vezi sa održavanjem Sabora Srpskog nacionalnog veća u porti manastira Gračanica. Saopštenje Organizacionog odbora SNV prenosimo u celosti:

“Dočekasmo i taj dan, tužan, prazan, za neverovanje. Crkva nema odgovor na zahtev Organizacionog odbora Srpskog nacionalnog veća da se Sabor održi u porti manastira Gračanica, Crkva nema odgovor  ni na predlog SNF, Narodnog pokreta „Otadžbina“ i SNV za održavanje Crkveno-narodnog sabora Srba sa Kosova i Metohije, u trenutku kada se naš narod našao u najtežem položaju u poslednjoj deceniji.

Vladika Teodosije je odlučio da ćutanjem izbegne odgovor!? Umesto  da u najtežim trenucima da blagoslov, ohrabri i prigrli dobronamerne ljude da javno progovore, da, makar, u porti manastira saboruju, pokušaju da pronađu rešenje ili kriknu nad svojom sudbinom da se do Boga čuje, Vladika je odlučio da ćuti!?

Vladika je prećutao i naše pismo iz Januara ove godine, kada smo na vreme predložili održavanje Crkveno-narodnog sabora kako bi skrenuli pažnju javnosti i vlastima o egzodusu „na delu“. Takođe, i patrijarh Porfirije je prećutao tri pisma u kojma smo tražili prijem kod njegove svetosti, kako bi  razgovarali o stanju u kome se nalaze Srbi i južno i severno od Ibra. Patrijarh i Vladika prećutaše i odgovor na pitanje: zašto po prvi put od kako se obeležava Vidovdan, nije održano opelo Kosovskim junacima na Gazimestanu? Patrijarh i Vladika ni jednu reč ne progovoriše o višemesečnoj torturi nad ljudima koji žele da se okupe i javno i slobodno progovore o tragediji koja se pred očima svima nama dešava.

A tu, pre 30 godina kada su, kao i danas, beogradske vlast zabranile korišćenje svih sala na Kosovu i Metohiji radi organizovanja Sabora kosovsko-metohijskih Srba, Crkva (blagopočivši vladika Artemije) je prihvatila svoje stado i omogućila da Sabor organizuju u porti manastira Gračanica, pod šatore, a Sabor blagoslovili i na njemu aktivno učešće uzeli Mitropolit Amfilohije i vladika Atanasije. 

Otkud vladika Teodosije, danas u društvu onih koji su pre pet godina naređivali narodu da ne smeju da idu na liturgije koje on služi!? A mi smo ga podržavali!

Do pre pet godina bili smo „na istoj strani“ i žestoko osuđivali Aleksandra Vučića za pokušaj razgraničenja i podelu Kosova, što je „oduvek bila njegova politika“, a danas ćuti, zaboravljajući vladika Teodosije da „vuk dlaku menja, ali ćud nikako“!? Tada smo energično stali na put takvoj politici. A danas, kada je još teže, kada je u međuvremenu sa Kosova otišlo preko 40 hiljada nesrećnih Srba, kada je u školama sve manje đaka, kada je sve manje vernika, kada  je sve više ljudi na narodnim kuhinjama, kada je na očigled svih Vučić predaje severno Kosovo (i celo Kosovo), kada se poigrava sudbinom naroda,  kada potpisuje sporazume kojim de fakto priznaje nezavisnu državu Kosovo, Vladika ćuti.

Zajedno smo tada zaključili, da Crkva i Srbi sa Kosova i Metohije govore istim jezikom, a da su vlasti u Beogradu odnarođene. Nažalost, danas Crkva i Aleksandar Vučić govore istim jezikom, i pridružuje se vlastima da se onemogući  održavanje Sabor Srba Kosova i Metohije. Ovako nikada nije bilo!

Pokušavamo da potražimo opravdanje za ovakvo ponašanje naših velikodostojnika. Možda je  težak trenutak, možda je ćutanje način da Crkva ne „bode oči alama“ koje bi da joj naude, možda, možda, možda… Ne, ne nađosmo opravdanje. Jer kad će Crkva da progovori ako ne sad, kada su, kao nikada kao sada, ugroženi i narod i Crkva. Da li je moguće da narod nestane, a Crkva opstane? Ne, Ne!! Ako se ovako nastavi, nestaće i narod i Crkva. Jedno bez drugo je tragedija i za narod i za Crkvu. Slažemo se, Crkvi nije mesto u politici. Ali pitamo se, da li je ovo što činimo politika ili nadčovečanska borba za nacionalni opstanak, za oporavak do temelja uzdrmanog naconalnog bića srpskog naroda na svetom Kosovu! Ako je to politika, „razumemo“ odnos Crkve prema tragediji naroda i sopstvenoj tragediji. Ustvari, NE RAZUMEMO!

Naša Crkva nikada nije ovako očigledno ćutala, uvek je imala glasne reči utehe i ohrabrenja. Nažalost, svi ćute i nemo posmatraju egzodus i tragediju ostatka nesrećnog naroda kako se batrga ostavljen od svih: vlasti, opozicije, mislećih intelektualaca, …!?

Uloga Crkve u istorijskim vremenima je bila ključna za ovaj narod, danas naša eparhija deluje kao da je u Šumadiji.

Ipak, čekaćemo da Crkva i Srbi sa Kosova i Metohije ponovo budu na istom, ako tada ne bude kasno!

Ovo obraćanje završavamo rečima blagopočivšeg patrijarha Pavla:

„Kosovo će u 21 veku biti mera svih nas, od skromnih trudbenika svakodnev ice do patrijarha i vođe srpskog plemena. Ne budemo li dostojni Kosova, nećemo biti dostojni ni svog zemaljskog postojanja. Nestaćemo kao da nas nije ni bilo, a na našem mestu živeće neko drugi“, navodi se u saopštenju Organizacionog odbora SNV.

Izvor :
Medija centar Čaglavica