Snimatelj koji je napao Arsenijevića suspendovan

Snimatelj portala „Nacionale“ Aljbion Seljitaj suspendovan je sa radnog mesta pod sumnjom da je fizički napao srpskog političara Aleksandra Arsenijevića iz stranke „Srpska demokratija“, javio je portal Kallxo, pozivajući se na odgovor portala.

Nacionale je za svoje kolege potvrdio da su Seljitaja suspendovali istog dana kada se incident i dogodio, što je posredno i nezvanična bila informacija koju je i naš portal dobio na Vidovdan uveče.

„Na dan kada je snimak objavljen (dan kada se događaj desio) i kada smo saznali za incident, dotični snimatelj suspendovan je sa posla, do odluke suda“, saopštio je Nacionale u odgovoru za Kallxo.

Kallxo je kontaktirao i Udruženje novinara Kosova kako bi od njih dobio stav, ali je odgovor izostao do objavljivanja vesti.

Takođe ni Osnovno tužilaštvao u Prištini, od kojeg je takođe ovaj prištinski medij zatražio odgovor se nije oglasilo.

Inače, snimatelja Aljbiona Seljitaja je pre dve godine u Suvoj Reci uhapsila Kosovska policija, dok je tada radio za Ekonomia Online, kada je Asocijacija novinara Kosova oštro reagovala i osudila napad na medijskog radnika, a protiv policajaca je PIK tada preduzeo mere, dok je Seljitaj oslobođen.

KP i Pik polako pokreću istrage…

Juče je u odgovoru za KoSSev, i Policijski inspektorat Kosova potvrdio da je pokrenuo istragu zbog žalbe na (ne)postupanje policajaca na napad kod Gazimestana.

Prethodno je i Centralna direkcija Kosovske policije saopštila da je u vezi sa napadom koji se dogodio na Gazimestanu 28. juna, ispitala dve osobe – osumnjičenog i lice koje im je prijavilo slučaj.

Napad na Gazimestanu tokom obeležavanja Vidovdana policiji je prijavio lider Srpske demokratije, a PIK-u – da službenici KP koji su obezbeđivali događaj nisu reagovali.

Šta je kamera snimila

Praktično su se dva incidenta dogodila naočigled policije na Gazimestanu, na Vidovdan, a što je snimljeno kamerom, da bi potom sam Arsenijević objavio snimke, uz najavu da će slučaj i prijaviti, što je narednog dana učinio.

Arsenijević je uz objavljivanje snimka saopštio 28. juna da ga je nakon završetka manifestacije na Gazimestanu fizički napao muškarac za kojeg je odmah tvrdio da je kamerman portala Nacionale.com. Ovaj događaj usnimila je osoba koja je bila u društvu Arsenijevića.

„Prilazi mi lice koje nosi fotoaparat i liči na novinara, a koje mi jasno govori – ‘idi za Srbiju, idi za Srbiju’ i hvata me za lice, zbog čega imam i ogrebotinu“, naveo je lider Srpske demokratije.

Na snimku se ne vidi koga osoba koja u jednoj ruci drži kameru drugom rukom odguruje, ali je očigledno da to radi na svega par metara udaljenosti od više policijskih službenika, koji nisu reagovali.

Čuje se i ženski glas kako iznenađeno reaguje u trenutku kada lice sa objektivom u ruci drugom zamahuje prema kameri. Inače, isti ženski glas poziva policiju u više navrata da reaguje, a kada joj u jednom trenutku policajac kaže „ovo je nezavisna zemlja“, žena dodaje „u redu, ali zašto ne reagujete“, i to ostaje bez odgovora.

Arsenijević navodi da je u pitanju njegova devojka.

Nakon što se Arsenijević obratio tom policajcu, on mu je poručio na engleskom – „idi u svoj auto, ne obraćaj mi se“, a potom i kazao da nije video da je došlo do incidenta.

Neposredno pre ovog dogodio se još jedan incident, kada se, pred kraj obeležavanja Vidovdana, na Gazimestan uputio motociklista, bez kacige, sa majicom na kojoj piše „Albania“.

Na snimku koji je objavila Srpska demokratija vidi se kako muškarac na kratko razgovara sa policijskim službenicima ispred kapije, a potom kreće nazad, ka magistralnom putu, uz poruku na srpskom „živeli Kosova“, a potom i „ovo je Albanija, teritorija svih – Albanije“.

Ova osoba je potom na kratko razgovarala sa predsednikom Srpske demokratije, Aleksandrom Arsenijevićem, dok su između njih stajali policijski službenici.

Arsenijević se prvi obratio i njemu i policiji rečima da je ovde Kosovo, ne Albanija, na šta je motociklista upravo tada odgovorio: „Ovo je Albanija, teritorija svih – Albanije“.

Ova osoba je potom na kratko razgovarala sa predsednikom Srpske demokratije, Aleksandrom Arsenijevićem, dok su između njih stajali policijski službenici.

Arsenijević se prvi obratio i njemu i policiji rečima da je ovde Kosovo, ne Albanija, na šta je motociklista upravo tada odgovorio: „Ovo je Albanija, teritorija svih – Albanije“.

Dok se približavao Arsenijeviću koji ga je potom upitao „A za nas Srbe nema mesta?“, muškarac mu je odgovorio „A j***m ti Srbije bre, ovo je Kosovo bre“.

Njega su potom u smirujućem maniru udaljili pripadnici Kosovske policije, pustajući ga da u par navrata turira svojim motorom, a potom i mirno nastavi sa kretanjem i to ponovo bez kacige.

Pri uključenju na magistralni put, motociklista je, „turirajući“, Arsenijeviću i osobi koja je bila sa njim i snimala ceo događaj poručio još i „živela Albanija“.

Iako su mediji na albanskom na Vidovdan detaljno izveštavali o ponašanju posetilaca tokom manifestacije na Gazimestanu, sa naglaskom na izražavanje srpskog nacionalizma, sa jedne strane, te akcijama policije da ne dozvole ono što je okarakterisano kao provokacija, Arsenijevićevi snimci nisu zavredili pažnju ovih medija, iako su za kratko vreme postali viralni – do sinoć za jedan medij.

Izvor :
KOSSEV