SNF povodom saopštenja Eparhije raško prizrenske: “Kasno Janko na Kosovo stiže” ili možda nikad nije kasno

СНФ - 1

Srpski nacionalni forum u svom saopštenju u kojem reaguje na saopštenje Eparhije raško prizrenske o ukidanju dinarske alute i platnog prometa u dinarima na prostoru Kosova, tekst započinje  Konfučijevom izrekom “Kad su došli po prvoga, nisam se bunio. Kad su došli po drugoga nisma se bunio. Kad su došli po mene, nije bilo nikoga da se pobuni“.

SNF dalje u saopštenju navodi da ova organizacija “već deset godina u ime srpskog naroda na Kosovu upozorava, apeluje, trudi se, pokušava… da „svima na svetu“ objasni procese na Kosovu i užasnu situaciju u kojoj se srpski narod nalazi.  

“I ne samo narod, nego i država i naša sveta pravoslavna crkva. Država oličena u vladajućoj stranci i njenom lideru se bunila, ali protiv Srpskog nacionalnog foruma… Crkva, oličena u pojedinim episkopima i sadašnjim patrijarhom se bunila, ali opet protiv Srpskog nacionalnog foruma… Danas, nema nikoga da brani ni crkvu ni državu na Kosovu i Metohiji, osim tog naroda koji je ostao veran Bogu, a izdan i od crkvene i od državne vrhuške”, navodi se u saopštenju.

Dodaju da SNF godinama “preklinje sve u državi, u našem narodu, crkvi  da budu na visini istorijske uloge, kao što je to bila u mnogim kriznim vremenima”.

“Upozorili smo crkvene velikodostojnike da je narod anesteziran, zastrašen, opijen lažima svojih vođa, i u bunilu masovno napušta svoja vekovna ognjišta, čak i raskopava kosti svojih predaka i seli ih daleko od svete srpske zemlje?! Upozoravali smo Crkvu da je „njeno stado prevareno, razbijeno, obezglavljeno, ostavljeno, prepušteno agoniji i nestajanju“.

Ističu i da su nekoliko navrata i vladiki Teodosiju predlagali održavanje crkveno-narodnog sabora, međutim bezuspešno.

“I svi su ćutali!? I ono što je najteže, i Crkva je ćutala!? Nažalost, i naši velikodostojnici na Kosovu i Metohiji su ostali nemi. Oni koji su morali da prvi progovore! Naša Crkva je zanemarila istorijsku činjenicu da je njena uloga u ključnim i preteškim vremenima kao što je današnje, u sabornosti naroda”.

Zbog toga poslednje reagovanje episkopa Eparhije raško-prizrenske Teodosija povodom ukidanja platnog prometa na Kosovo se može, navodi SNF nazvati sa punim pravom farsičnim.

“Da se naš vladika u proteklih pet godina odazvao barem jednom na mnogobrojne vapaje Srpskog nacionalnog foruma povodom mnogobrojnih užasnih postupaka prema našem narodu od strane Prištine, ali ako ćemo pošteno i od strane režima u Beogradu, možda danas ne bi morao da apeluje i lamentira nad sudbinom dinara, čija je sudbina već određena. Tužno je koliko je naša Crkva van vremna i prostora. Reaguje vladika poslednjeg dana, reda radi!?  Barem da se jednom odazvao našem vapaju, kao što se odazivao desetinama puta na pozive naših unesrećitelja iz takozvane Srpske liste, danas sigurno ne bismo bili u poziciji da se nakon 112 godina dinar, koji je čak i u vreme vlade Milana Nedića bio platežno sredstvo ukine”, ističu u saopštenju i dodaju.

“U pravu je vladika Teodosije kada kaže da će „zabrana dinara višestruko otežati isplate plata, penzija, socijalnih primanja, donacija, stipendija, blokirati himanitarni rad od koga zavise posebno socijalno najugroženiji, onemogućiti normalno finansiranje zdravstvenih i školskih institucija na kojima počiva život u sredinama naseljenim Srbima, a i teško će se odraziti na život Srpske pravoslavne crkve”, ali kada se nismo bunili protiv ukidanja: sudstva, policije, civilne zaštite, carine, gubitka telefonskog broja, elektroenergetskog sistema (Gazivoda i Valača), ukidanje tablica, progona narodnih lidera, i mnogih drugih nepočinstava, da li imamo sada moralnog prava da se bunimo protiv ukidanja dinara, i samo to proglasimo propašću naroda!?”.

Međutim, navode da postoje pitanja i za koja vladika Teodosije nije u pravu.

Nije baš u pravu episkopija Raško-prizrenska kad kaže u svom sopštenju da je “kosovskim Srbima nametnuta uloga taoca koje Priština svim metodama tretira kao građane drugog reda i otvoreno nepoželjno stanovništvo, verovatno u nadi da će Beograd pod takvim ucenama napraviti političke ustupke“. Neverovatno, da normalan čovek ne poveruje!? Zar stvarno mislite, vi ckveni velikodostojnici, da se tek sada, nakon ukidanja dinara, vrši pritisak na naše stanovništvo „da bi Beograd učinio političke ustupke“!? Što to ne rekoste pre nego što je Beograd, bez ikakvog pritiska Prištine, Kosovu dao sve. I što su tražili i što nisu tražili. Što prećutaste Nemačko-francuski sporazum i Ohridski dogovor!? Gde vam je tada bila reakcija!? A tamo je sve dato!!! Naivno, naivno reagovanje. Ili namerno!? U dilemi smo, jer ne možemo da verujemo da su naši velikodostojnici toliko „upregnuti“ u odbranu Vučićeve izdajničke „kosovske politike“, da i ne razmišljaju šta govore!? Taoci smo mi već deceniju, pre svega, Vučićeve izdajničke politike, a ovo reagovanje govori koliko je i Crkva postala talac te politike!”.

I na kraju saopštenja SNF ponovo prevodi Konfučija na srpski sa porukom i pitanjem: „Vuk magarcu sapi jede, a on misli da sanja“ i Preosvećeni vladiko, da li je taj san trajao malo predugo?

Izvor :
Medija centar Čaglavica