Slobodno srpski me Pavle Grbović

Në emisionin 421-të të Slobodno srpski, mysafir ishte kryetari i Lëvizjes së Qytetarëve të Lirë dhe deputeti i Kuvendit Popullor të Republikës së Serbisë, Pavle Grbović. Në një intervistë me Budimir Ničić, ai tha se në aktivitetet e fundit në procesin e normalizimit të marrëdhënieve ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës, komuniteti ndërkombëtar nuk u ka lënë hapësirë ​​negociatorëve për manovrim që të kthehen në mjediset e tyre pas takimit dhe të manipulojnë lidhur me atë që është rënë dakord në Bruksel. Që një gjë thonë, një tjetër të mendojnë, dhe një tjetër të zbatojnë, por ata dolën me tekstin përfundimtar të marrëveshjes.

“Ata nuk shkuan aty që negociatori ynë të poshtërojë negociatorin e tyre apo që negociatori i tyre të poshtërojë tonin nga një perspektivë tjetër. Porse që të zgjidhin disa çështje që kanë qenë pengesë këtu për më shumë se 20 vjet. Këto janë çështje shumë serioze dhe tema shumë serioze dhe nuk mendoj se ata po tregojnë një qasje që është adekuate”.

Duke komentuar marrëdhëniet mes Vučić-it dhe Kurtit dhe faktin se, sipas fjalëve të presidentit serb, kurrë as që i kanë shtrënguar duart, Grbović thotë se një sjellje e tillë është e papranueshme në dialog.

„Po dërgohet porosia që pajtimi është diçka në të cilin po na detyron „perëndimi i keq“, e jo diçka që është nevojë, jo diçka që ne e dëshirojmë, diçka që e ndjejmë se është nevojë e popullatës në Kosovë, që njerëzit të pajtohen, që serbët dhe shqiptarët të përpiqen të jetojnë, jo pranë njëri-tjetrit, por me njëri-tjetrin, porse ne jemi në tavolinë sepse nuk kemi opsion tjetër, sepse nuk po na lënë të rrihemi. Nëse do të rriheshim, kjo do të na kushtonte tepër shtrenjtë, kështu që ne duhet të jemi aty, njëri matanë rrugës së tjetrit“.

Sipas tij, një situatë e tillë është skizofrenike, si dhe fakti që palët negociatore sillen sikur i ka sulmuar „gangrena e urrejtjes“.Grbović është gati t’ia shtrij dorën në një takim eventual një kolegu shqiptar nga parlamenti në Prishtinë. 

Mendoj se kjo është gjëja më normale. Nëse nuk je gati t’i shtrish dorën dikujt, atëherë nuk besoj se je gati të negociosh çfarëdo qoftë me dikë. Në të njëjtën kohë, këto nuk janë, dua të them, është një lloj marrëveshje e paqes, por njerëzit në Evropë dhe në botë i shtrin duart njëri-tjetrit pas luftërave më të përgjakshme botërore.“ 

Pas takimit në Ohër, u krijua një obligim politik për Serbinë, ai është i padiskutueshëm, ai u njoh dhe tani është i konfirmuar edhe ndërkombëtarisht, dhe procesi i integrimit të Serbisë në Bashkimin Evropian kushtëzohet nga zbatimi i Planit evropian për normalizim, thotë Grbović. Ai kundërshton një referendum eventual për refuzimin e planit evropian në Serbi, sepse kjo do të thotë se Serbia nuk dëshiron të jetë pjesë e zonës euro-amerikane, duke manipuluar njëkohësisht me ndjenjat e njerëzve, para së gjithash të serbëve që jetojnë në Kosovë.

„Pra, nëse e refuzoni apo e hedhni poshtë atë marrëveshje, kjo nuk do të thotë se Kosova do të jetë sërish pjesë e Serbisë në kuptimin e plotë formal dhe juridik. Kjo nuk do të thotë se serbët në Kosovë dhe Metohi do të jenë më të mbrojtur, kjo nuk do të thotë se shkalla e të drejtave të tyre pronësore, ekonomike apo të drejtave tjera do të jetë në një nivel më të lartë. Pikërisht e kundërta, kjo do të thotë që ju e izoloni veten nga çdo mundësi për të ndikuar në të, kjo do të thotë se po hyni në një lloj konflikti diplomatik dhe politik me ata që kanë ndikimin më të madh dhe më të rëndësishëm në këtë zonë, po e përsëris, e këto janë vendet e Bashkimit Evropian dhe SHBA-ja.“

Sipas fjalëve të tij, refuzimi i marrëveshjes do të thoshte se Serbia ka përfunduar rrugëtimin e saj evropian. 

“Kjo në mënyrë tejet të sigurt do të thotë se Serbia po bëhet një treg politikisht dhe ekonomikisht jo i popullarizuar për të gjitha kompanitë, të gjitha firmat që vijnë nga ato vende. Se kjo gjithashtu paraqet një lloj të caktuar të dëmtimit të reputacionit edhe për ata që aktualisht janë duke bërë biznes në Serbi, se me siguri ndonjëri prej tyre do ta rishikonte vendimin e tij dhe kjo do të thotë se Serbia po radhitet në anën e Vladimir Putinit në këtë ndarje të re gjeopolitike globale…”

Në të kundërtën, nëse zbatimi është i suksesshëm, kjo hap hapësirë ​​për përparim më të shpejtë në Serbi dhe përfitime për serbët në Kosovë, konsideron Grbović.

“Zbatimi i suksesshëm është ai zbatim që nënkupton se me të vërtetë të formohet Bashkësia e Komunave Serbe në mënyrën dhe kuptimin në të cilin është paraparë me marrëveshjen e Brukselit dhe që me të vërtetë të mundësohet një lloj i vetëqeverisjes së tyre në territorin e Kosovës dhe Metohisë dhe një lloj bashkëpunimi dhe komunikimi institucional, monetar dhe çfarëdo komunikimi tjetër, ndërmjet Beogradit zyrtar dhe vetëqeverisjeve lokale.”

Grbović është i mendimit se qysh nga Marrëveshja e Kumanovës, përmes Marrëveshjes së Brukselit, madje edhe Marrëveshjes së Ohrit, Beogradi pranon se nuk ka më sovranitet mbi territorin e Kosovës dhe Metohisë, por nga ana tjetër as Kosova ende nuk e ka kaluar atë pragun e shtetësisë.

“Mos prisni nga unë dhe nga qytetarët e Serbisë çfarëdo lloj empatie për mundimet e tyre kushtetuese dhe ligjore, le ta gjejnë vetë atë çka kanë nënshkruar dhe çka kanë miratuar me dy të tretat në kuvendin e tyre,” ka thënë deputeti i Kuvendit të Serbisë, Pavle Grbović, i ftuar në emisionin Slobodno srpski.

Izvor :
Medija centar Čaglavica