SL: Svećlja nema šta da traži ovde, ako pokušaju nasiljem da uklanjaju barikade, dobiće odgovor Srba

„Još jedna provokacija Aljbina Kurtija i njegovih poslušnika sa ciljem eskalacije situacije na terenu“, prokomentarisala je Srpska lista najnoviji dolazak kosovskog ministra unutrašnjih poslova, Dželjalja Svećlje, na sever.

Svećlja je saopštio danas da je večerao sa policajcima sa Brnjaka, odakle je poslao poruku da kosovske institucije imaju sve kapacitete da uklone barikade koje su danas ušle u osmi dan, ali i da u koordinaciji sa međunarodnim partnerima procenjuju situaciju za adekvatan odgovor.

Iz Srpske liste mu danas poručuju da on „dobro zna da nije dobro došao u srpske opštine“ na Severu Kosova, niti da „ima šta da traži u našim krajevima“.

„Naglašavamo da je srpski narod opredeljen za mir na ovim prostorima, a Svećljine izjave kako je spreman da nastavi sa upotrebom nasilja i da silom ukloni barikade idu u prilog daljem zaoštravanju situacije“, poručili su iz ove starnke.

Naglašavaju još jednom da su opredeljeni za mir.

„Učinićemo sve da sačuvamo mir i naš narod od nasrtaja iz Prištine, ali ako Kurtijeve jedinice pokušaju nasiljem da uklanjaju barikade, dobiće odgovor srpskog naroda kakav zaslužuju“, poručili su iz Srpske liste.

Na Severu Kosova već duže od nedelju dana traju nove tenzije a nakon podizanja barikada na najmanje šest mesta na magistralnim putevima u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Postavljanju barikada prethodilo je hapšenje bivšeg pripadnika Kosovske policije Dejana Pantića, a novim tenzijama masovno napuštanje većine kosovskih institucija na severu u novembru ove godine od strane Srba, kada je ujedno Kosovsku policiju napustilo više od 500 pripadnika srpske nacionalnosti.

Tenzije su potom dodatno podgrejane raspisivanjem sada već odloženih izbora, što je dovelo i do incidenata u Zubinom Potoku i Mitrovici, kada su Srbi sprečili ulazak predstavnika OIK-a i policije u kancelarije Opštinske izborne komisije. Potom su se rasporedile pojačane snage KP na Severu, nakon čega su se hapšenja i dogodila.

Izvor :
Kossev