SL: Srpski narod neće učestvovati na popisu

„Imajući u vidu višegodišnju represiju režima Aljbina Кurtija nad našim narodom na Кosovu i Metohiji, sa ciljem etničkog čišćenja svega srpskog sa Kosova, želimo da jasno poručimo Aljbinu Кurtiju i onima koji ga podržavaju da srpski narod neće učestvovati na predstojećem lažnom popisu u njegovoj organizaciji kojim želi da potvrdi svoj sramni uspeh u proterivanju Srba“, navedeno je u saopštenju Srpske liste.

Mišljenja su da bi najveće poniženje za srpski narod bilo da učestvuje u popisu koji organizuje Kurti.

“U trenutku kada je taj isti Кurti Srbima uskratio pravo na penzije, plate,onemogućio normalno funkcionisanje zdravstva, socijalnih davanja, ukinuo pravo glasa, hapsio i progonio Srbe, silom okupirao opštine, militarizovao sever Кosova i Metohije, zabranio vakcinaciju i dopremanje lekova, onemogućio dopremanje hrane i namirnica iz centralne Srbije, ukinuo sve postignute sporazume i njima garantovana prava srpskom narodu, zabranio srpsku štampu, ukinio odgovornost za upucavanje Srba, i srpske dece, nasilno nametnuo svoje lažne gradonačelnike u srpskim opštinama, izvršio praktično ukidanje srpskog pisma na javnim mestima i saobraćajnim znacima”, dodaje se.

Kako su naveli, Kurti želi da ovim popisom dodatno napadne Srbiju sa “nekakvim zahtevima za ratnu odštetu”, što, prema njihovim rečima, odvraća svakog Srbina da bude deo ovog procesa.

“Pozivanje na nekakvu pravnu obavezu i poruke koje su klasično zastrašivanje je krajnje licemerno od režima koji je pogazio sve pravne akte progoneći Srbe i neće uroditi plodom. Više od 4000 dana Srbi čekaju formiranje Zajednice srpskih opština što je obaveza po Briselskim sporazumima ali i odluka njegove skupštine u Prištini, pa nikom ništa”, navedeno je.

Upitali su: “Po kom zakonu se desetine Srba nalazi u kazamatima bez prava na pravično suđenje ili bar odbranu sa slobode”.

“Pozivanje na pravo onih kojima zakon leži u topuzu je uvreda za svakog poštenog i časnog čoveka, koji bi se zapitao koji zakon dozvoljava da onaj koji je pucao i pokušao da ubije srpske dečake u Gotovuši na Badnji dan može slobodno da šeta bez ikakve kazne za svoj zločin”, dodaje se.

Takođe, pozivaju međunarodnu zajednicu da “prestane da svojim ćutanjem podržava progon srpskog naroda i skriva se iza razumevanja i skromnih, anemičnih saopštenja”.

“Popis u ovim okolnostima svakodnevne represije nad našim narodom i bez povratka 250.000 raseljenih bi bila čista legalizacija etničkog čišćenja koje je sprovedeno nad našim narodom od 1999. godine do danas. Možda Кurtiju i vama to ne smeta, i možda vi imate silu na raspolaganju, ali srpski narod neće prihvatiti da bude saučesnik u toj prljavoj raboti”, zaključuje se u saopštenju Srpske liste dostavljenom medijima.

Izvor :
Kim