SL: „Ovo je Kurtijeva oluja bez ispaljenog metka, Srpska lista je itekako sa narodom“

„Ovo je Kurtijeva oluja za Srbe a bez ispaljenog metka i to sve pred očima međunarodne zajednice“, kazao je Zlatan Elek, šef Srpske liste. „Ukidanje dinara je progon srpskih institucija“, ali je Srpska lista „itekako sa narodom“, takođe je poruka ove stranke.

Srpska lista u ovim trenucima u svojim stranačkim prostorijama u Severnoj Mitrovici drži konferenciju za medije, što je ujedno i prvo zvanično obraćanje glavne stranke Srba sa Kosova za medije nakon primene uredbe Centralne banke Kosova o valuti ovog ponedeljka.

Reč je o „katastrofalnoj odluci vlasti u Prištini koja se odnosi na ukidanje dinara, odnosno platnog prometa na teritoriji KiM“, kazao je Zlatan Elek.

On, štaviše, poručuje da od dolaska Kurtija na vlast nijedna odluka kosovske vlade nije išla u korist Srba.

Uvod u totalni egzodus srpskog naroda sa teritorije KiM

Konstatuje da su Uredbom CBK ugroženi svi koji dobijaju bilo kakva primanja iz Beograda.

„Pre svega zaposleni u svim institucijama koje funkcionišu u sistemu Republike Srbije, penzioneri, korisnici socijalnih davanja, studenti, stipendisti. Time će najdirektnije biti ugroženo oko 100.000 Srba koji su ovde na KiM, u prevodu ceo srpski narod“, kazao je.

Naglašava da se Uredbom CBK Srbi stavljaju u „nepodnošljiv „položaj, odnosno:

„U prevodu to bi značilo da svi treba da idemo sa ovih prostora, odnosno to je uvod u totalni egzodus srpskog naroda sa teritorije KiM“, rekao je.

Kaže da to nije slučajan rezultat, već da se radi o „unapred pripremljenom potezu Aljbina Kurtija“.

„Ovo je Kurtijeva oluja za Srbe a bez ispaljenog metka i to sve pred očima međunarodne zajednice“, smatra Elek.

Kvinta će biti direktan saučesnik ukoliko dođe do egzodusa Srba

A kada je reč o međunarodnoj zajednici, Elek je kazao da je Srpska lista imala seriju sastanaka i kontakata sa međunarodnim predstavnicima prethodnih dana, posebno pozdravivši oštru reakciju američkog ambasadora i SAD na najnovije poteze iz Prištine. Srpska lista im je kazala da je u toku „etničko čišćenje“ Srba sa Kosova.

Elek je ujedno najavio da će ova stranka uputiti pismo ambasadorima zemalja Kvinte.

Sa druge strane, kaže da je međunarodna zajednica isključivo odgovorna, odnosno zemlje Kvinte, za multietničnost na Kosovu i da će:

„Oni biti direktni saučesnici ukoliko dođe do egzodusa srpskog naroda sa Kosova i Metohije“.

„Gotovo posle svakog događaja izdajemo saopštenja“

Na pitanje novinara KoSSev-a – šta Srpska lista radi kako bi se „sprečio egzodus“ i donošnje odluka od strane kosovske vlade, zašto nema predstavnika ove stranke na terenu i zašto nisu sa građanima u javnosti, Elek poručuje da „ne deli mišljenje da Srpska lista nije sa narodom“.

Kaže da su zapravo „itekako sa narodom“, o kojem brinu, da je stiglo „novo rukovodstvo“ i da su „gotovo posle svakog događaja izdavali saopštenje“.

Zašto mediji ne pišu o sudskim pozivima koje smo dobili

Dao je primedbu medijima koji, sa druge strane, kako navodi, ne pišu o tome da su vođe Srpske liste dobile pozive kosovskih sudova za „najteža krivična dela“ – „za koja treba da budemo osuđeni od 10 i 15 godina“, ali da će to uslediti i za direktore svih institucija.

„Nije se mnogo pisalo o tome“, naveo je Elek u kritičkom odgovoru na novinarsko pitanje.

„Time se šalje poruka narodu da na Kosovu i Metohiji nema mesta za život Srba, to je tema o kojoj treba da pričamo“, dodao je.

Elek konstatuje da je Srpska lista „predvodnik srpskog naroda“ i da „pokušava da ga objedini“.

„Mislim da sada nije mesto za junačenje, za hrabrenje, treba da budemo mnogo pametniji, jedinstveni, da se ne delimo kao što hoće to da urade vlasti u Prištini – da nas dele na Srbe koji su dobri i koji nisu dobri za Prištinu“, kazao je Elek.

Biće novca za zaposlene u srpskim institucijama

Predsednik Srpske liste kazao je ujedno da ima dovoljno novca kako bi se isplatile plate građanima koji rade u srpskim institucijama.

Činjenica je da nam novac nikada nije falio

Čak kaže i da, nikada više davanja nije bilo za sve kategorije zdrastvenih radnika na KiM i da se aktivno zapošljavaju građani.

„Do sada sam izbrojao. Od 2013. godine između 15 i 17 povećanja ličnih dohodaka je bilo u zdravstvu. Vi trenutno na teritoriji Severa Kosova i Metohije nemate nijednog nezapošljenog lekara opšte prakse“, kazao je Elek.

Podsećajući na jučerašnju izjavu srpskog predsednika. kazao je da će u narednom periodu fokus biti na pronalasku dogovora „kako će se dalje funkcionisati što se tiče dinara“.

Poznata mu je „nedobronamerna“ pozicija Prištine, u predsednika Srbije i zvanični Beograd „ne sumnja“, a, sa druge strane, očekuje aktivniju ulogu međunarodne zajednice.

„Nadam se pozitivnom rezultatu po tom pitanju i mislim da ćemo i ovog puta uspeti da amortizujemo situaciju na način da bude zadovoljan srpski narod na teritoriji KiM“, kazao je Elek.

Napuštanje institucija, pa podrška za smenu gradonačelnika – „to nije tema sastanka“

Zlatana Eleka smo na konferenciji upitali o politici ove stranke, odnosno odlukama koje donosi – prvo one u novembru 2022. godine o napuštanju institucija, pa potom, decembra prošle godine da podrži peticiju za smenu aktuelnih gradonačelnika, čime se otvara put za održavanje novih izbora.

Na pitanje koja odluka je bila pogrešna – usledio je odgovor – „to nije tema današnjeg sastanka“, uz zahtev da se „priča o dinaru“.

A da li će učestvovati na izborima kada se raspišu – „biće vremena kada ćemo po tom pitanju dati adekvatne odgovore“, kazao je Elek.

Zašto to ne pitate Kurtija?

Upitan da li bi Priština donela nove odluke kojima se menja stanje na terenu, uključujući i o dinaru, u slučaju da je Srpska lista bila deo institucija, Elek nas je upitao „zašto to ne pitamo Aljbina Kurtija“.

Kaže i da do sada nije čuo „nijednu negativnu izjavu ni od opozicionih medija, niti opozicionih poslanika u skupštini Srbije, izuzev da je on (Kurti) intelektualac i da sve radi dobro“.

„A u stvari sve odluke su na uštrb srpskog naroda“, kazao je Elek, požalivši se i na „šetanje“ i boravak kosovskog ministra Dželjalja Svećlje na Severu Kosova.

„Boravi više na Severu Kosova nego u svojoj kući, ruši bilborde…“, kazao je Elek.

Požalio se i da Srpska lista nema većinu u kosovskom parlamentu, te ocenio da „ne može da nadglasa sve“.

„Srpska lista je učestvovala u radu kosovske skupštine, ali Srpska lista je uložila tada 220 amandmana, nijedan nije prihvaćen od kosovskih vlasti. Toliko o dobronamernosti za ostanak i opstanak Srba na ovim prostorima“, zaključio je Elek.

Izvor :
Kossev