SL: Određivanje pritvora Petroviću i Obrenoviću dodatni motiv da se nastavi sa protestima i zahtevom da se oslobode

„Najoštrije osuđujemo nelegalnu i neosnovanu odluku Кurtijevog suda kojom se našim nevinim sugrađanima određuje pritvor bez ikakvih dokaza o krivici“, navodi se u saopštnju Srpske liste dostavljenom medijima.

Navode da su Radoš Petrović i Dušan Obrenović mirno izražavali svoj protest protiv „okupacije opštinske zgrade u Zvečanu, i nastojali da smire situaciju na terenu, ali očigledno da su njihova srpska imena sasvim dovoljna da budu u kosovskim kazamatima“.

Iz Srpske liste podsećaju i na slučajeve ranjavanja Srba vatrenim oružjem u kojem su učestvovali pripadnik Kosovskih bezbednosnih snaga i pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije, kao i na to da su oni pušteni u kućni pritvor.

„I pored poziva međunarodnih prestavnika da se smanje tenzije, Кurti je ovom odlukom o pritvoru pokazao da želi da po svaku cenu podigne tenzije i izaziva probleme. Zbog ove sramne odluke o pritvoru, podignute su tenzije na severu Кosova i Metohije i nezadovoljstvo građana jer je našim građanima neshvatljivo da neko može bez ikakve krivice biti iza rešetaka, zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama“, navodi se u saopštenju.

Dodaju da su zbog najnovije odluke suda o pritvoru dvojici Srba „podignute tenzije“ na severu i da je „primetno još veće nezadovoljstvo građana“.

„Zato će to biti dodatni motiv da se nastavi sa mirnim protestima i zahtevom da se Radoš i Dušan puste na slobodu i vrate svojim porodicama“, zaključuje se u saopštenju.