Skupština usvojila izveštaj Vlade Srbije o pregovorima sa Prištinom

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su većinom glasova izveštaj Vlade Srbije o pregovorima o Kosovu od septembra 2022. do polovine januara 2023. Od 186 prisutnih poslanika, za Vladin izveštaj je glasalo 153, protiv 23, a nije glasalo devet poslanika. 

Poslanici Skupštine Srbije su dva dana raspravljali na posebnoj sednici posvećenoj Kosovu i Metohiji, a na dnevnom redu je bio Vladin izveštaj o pregovorima sa Prištinom od septembra prošle godine do sredine januara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak da zbog neuvođenja sankcija Rusiji država plaća visoku cenu u međunarodnim odnosima, ali da on nema nameru da tu odluku za sada menja. 

Vučić je u četvrtak, predstavljajući Izveštaj, rekao da je cilj otvoreni razgovor o izazovima sa kojima se država suočava, a ne prebacivanje odgovornosti. Raspravu su pratili oštri verbalni sukobi i uzajamne optužbe, a sednica je u jednom trenutku bila na ivici fizičkog obračuna među poslanicima vladajuće stranke i dela opozicije.

Petković: Lekcija opoziciji

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da smo u poslednja dva dana mogli smo da vidimo razliku između „odgovorne državotvorne politike prema Kosovu i Metohiji koju je predstavljao predsednik Aleksandar Vučić“ i s druge strane „cirkusantske, bezidejne i neodgovorne politike opozicije prema najvažnijem nacionalnom pitanju, koja je u toku ova dva dana dobila lekciju iz patriotizma koju će dugo pamtiti“.

„Opozicija je još jednom pokazala da ih muke Srba na Kosovu i Metohiji ne zanimaju, pokazali su da ih baš briga za naše heroje koji su ih gledali sa skupštinske galerije dok su pokušavali da izazovu haos, već da ih samo zanima da sakupe jeftine političke poene i isprovociraju nasilje“, naveo je on u saopštenju dostavljenom medijima. 

Petković napominje da je posle više od 20 sati rasprave, predsednik Vučić govoreći o franscusko-nemačkoj
inicijativi koja mu je predočena, argumentovano i realno odgovarao na sva pitanja i napade opozicije, koliko god oni bili neutemeljeni.

„I najvažnije, Vučić je bez uvijanja, direktno i nedvosmisleno poručio da Srbija nikada neće pristati na članstvo takozvanog Kosova u Ujedinjenim nacijama, niti na bilo koji način priznati lažnu državu, i to je tokom rasprave ponovio više puta. Umesto jedinstva oko najvažnijeg pitanja, sloge i mudrosti, mogli smo da vidimo kako izgleda kada opozicija partijske i političke interese stavi u prvi plan i kada iz takvih
neodgovornih političara krene da kulja mržnja i njihovo ogoljeno nasilje u Skupštini“, zaključio je direktor Kancelarije za KiM.

Izvor :
N1, Kim, FoNet