Skoplje odobrilo sletanje aviona sa ruskom delegacijom koju će predvoditi Sergej Lavrov

Ruska delegacija koja dolazi u Skoplje na Ministarsko veće OEBS-a, u kojoj bi trebalo da bude i šef ruske dipomatije Sergej Lavrov, moći će da sleti u glavni grad Severne Makedonije nakon što je tamošnja Vlada donela odluku da se samo za ovaj let, jednokratno, ukine zabrana preleta ruskim avionima.

Ministarstva odbrane i spoljnih poslova će dati odobrenje za prelet i sletanje avionu da sleti na konferenciju koja se održava 30. novembra i 1. decembra, piše servis Radija Slobodna Evropa na makedonskom jeziku.

Informaciju je potvrdilo Ministarstvo spoljnih poslova, a odluka je donesena danas (24. novembra) na sednici Vlade.

„Vlada je na današnjoj sednici Vlade usvojila izmenu Odluke o uvođenju restriktivnih mera u pogledu aktivnosti Ruske Federacije, kojom se ograničava pristup avionima Ruske Federacije, a u skladu sa Uredbom Saveta EU iz Zajedničke spoljne i sigurnosne politike Unije, sa kojom je Republika Severna Makedonija u potpunosti ili 100% usklađena“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

„Ovim dodatkom Vlada je prenela nadležnost nadležnim ministarstvima da mogu samostalno odlučivati o izdavanju dozvole za prelet i sletanje ruskog aviona tokom tridesetog ministarskog sastanka OEBS-a u Skoplju, u periodu od 29.11. do 1. decembra 2023. godine“, dodaje se u saopštenju.

Sankcije za druge ruske vazduhoplove ostaju na snazi.

Međutim, još nema potvrde da li će Lavrov predvoditi delegaciju. Diplomatski izvori u OEBS-u, s druge strane, navode da se u Skoplje očekuje dolazak delegacije od oko 80 ljudi, uključujući Mariju Zaharovu, portparolku MIP-a Rusije, kao i preko 20 ruskih novinara.

Ministar Bujar Osmani je ranije izjavio da mu je Lavrov početkom novembra poslao pismo u kojem je, kako je rekao šef dipomatije, „pokazao interesovanje i zahtev da se obezbedi njegovo prisustvo u Skoplju“. Osmani je pre nekoliko dana rekao da se zahtevi ruske delegacije za vizu obrađuju i čim bude informacija, javnost će biti obaveštena.

Ali osim Severne Makedonije, ruska delegacija će takođe morati da dobije dozvolu za prelet od Bugarske i Grčke.

„Odluka o sankcijama EU ne odnosi se na događaje multilateralne prirode kao što je OEBS, stoga je odluka koju vlada treba usvojiti, za koju postoji pravni osnov u EU. Sada mi i barem jedna od naših susjednih država moramo doneti takvu odluku, kako bi mogli da obezbede let“, rekao je makedonski ministar spoljnih poslova Bujar Osmani 15. novembra.

Ministarsko veće OEBS-a smatra se ključnim događajem koji će odlučiti kako će organizacija funkcionisati u budućnosti s obzirom na stalne prepreke i blokade koje postavlja Rusija otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Jedan od ključnih izazova je pronaći državu koja će od Severne Makedonije preuzeti predsedavanje u narednih godinu dana. Estonija je jedini kandidat, ali je Rusija do sada nekoliko puta stavila veto. Posljednji put ruska delegacija je pre nekoliko dana na sastanku ambasadora izašla s negativnim stavom.

Do sada je nekoliko zemalja spominjano u javnosti kao mogući budući predsedavajući. Ministar Osmani je više puta istakao da se intenzivno radi na pronalaženju države kojoj se neće suprotstaviti nijedna od 57 zemalja članica OEBS-a.

Diplomatski izvori ukazuju da su najnoviji napori usmereni na to da Malta preuzme predsedavanje 2024. godine. Za 2025. godinu, međutim, odluka je već donesena i tada će Organizacijom upravljati Finska.

Među scenarijima koji su u igri je još jedan mandat za Severnu Makedoniju. Međutim, Osmani je to naznačio kao poslednju opciju, a diplomatski krugovi u OEBS-u ukazuju da bi želeli zadržati princip različitog predsedavajućeg svake godine.

Ovo nije jedini problem sa kojim se suočava OEBS. Države članice bi takođe trebalo da postignu konsenzus o tome ko će popuniti četiri važna mesta u Organizaciji: generalni sekretar, direktor ODIHR-a, visoki predstavnik za nacionalne manjine i predstavnik za slobodu medija.

Dosadašnjim funkcionerima mandat prestaje 4. decembra ove godine.

Radio Slobodna Evropa