Skola kaligrafije u manastiru Draganac

Galerija umetnosti Priština, Dom kulture „Gračanica“ i Škola kaligrafije „Dijak“ organizuju radionicu kaligrafije od 29. septembra do 3. oktobra u manastiru Draganac kod Gnjilana. Radionicu će voditi Dušan Mišić, likovni umetnik i dobitnik brojnih međunarodnih i domaćih priznanja iz oblasti kaligrafije.

„U autentičnom ambijentu manastira Draganac polaznici škole savladaće osnove lepog pisanja i tradicije rukopisnih knjiga koje su nastajale u manastirskim prepisivačkim školama. Odabrani učenici srednjih škola sa područja Кosovskog Pomoravlja boraviće u manastiru koji je u proteklom periodu postao duhovno središte za 40 000 Srba koji žive u ovoj oblasti“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dalje navodi da će radovi nastali na radionici biti izloženi u porti manastira Draganac, a najuspešniji će ostati trajno na zidovima u manastirskom kompleksu. 

„U nastavku jesenje izlagačke sezone krećemo sa radionicom kaligrafije i izložbe u Dragancu, u okviru programa podrške ugroženom kulturnom blagu Кosova i Metohije, čekaju nas važne izložbe mladih umetnika sa Кosova i Metohije i  Udruženja ’Lada’“, rekao je Nebojša Jevtić, direktor Galerije umetnosti Priština sa sedištem u Gračanici.

Kako je saopšteno radionicu podržavaju Eparhija raško-prizrenska, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, manastir Draganac i iguman manastira vladika novobrdski Ilarion.

Izvor :
Medija centar Čaglavica