Simonović: Slučaj zaplene oružja u cilju kriminalizacije severa

Pripadnici kosovske policije pronašli su veću količinu oružaja i municije tokom pretresa jedne kuće u mestu Gvozdiće u opštini Zvečan. Tim povodom juče je u severnom delu Mitrovice održana konferencija za novinare na kojoj je zaplenjeno oružje izloženo, a ceo slučaj izazavao je veliku pažnju medija, što prema mišljenju predstavnik NVO “Humani centar” Srđana Simonovića ima za cilj kriminalizaciju severa. On veruje da na severu ne postoji „kritična masa“ spremna na oružane sukobe. 

Simonović podseća da je od prestanka sukoba na Kosovu prošlo 20 godina, što prema njegovom mišljenju nije dug period, te „treba da budemo svesni da postoji masa naoružanja koja nije predata“ kada su akcije bile organizovane. Kaže i da postoji oružje koje KFOR prilikom ranijih pretresa nije uspeo da pronađe.

„Ja nisam siguran da je tom oružju bila namena izazivanje bilo kakvih sukoba, ustvari u to niko ne može da bude siguran, ali ne verujem da bi to oružje poslužilo postizanju bilo kakvih političkih ciljeva ili svrha. S druge strane, imamo jednu nepoznanicu, mi ne znamo, kada se o to oružje zapleni u čijim onda rukama završava. Ovde se radi, koliko sam uspeo da primetim o značajnoj količini municije i četiri automatske puške, to je vrlo moguće da je neko oružje koje je ostalo iz sukoba, jer se radi, čini mi se o kalašnjikovima, koji su brendirani kao AK 47 jugoslovenske proizvodnje, čini mi se, na osnovu onoga što sam video na slici“, istakao je Simonović za Kim radio.

Jučerašnji slučaj zaplene oružja izazvao je veliku pažnju medija, a kosovski premijer Aljbin Kurti je naveo da je oružje namenjeno za distribuciju „nasilnim bandama“, dok je ministar unutrašnih poslova Dželjalj Svećlja istakao da sever Kosova već dve decenije živi ilegalno, te da su se tamo sklonile „zločinačke organizacije koje finansira Beograd“.

„U svakom slučaju posedovanje takvog oružja nije dobro i kažnjivo je u svim zemljama, pa i ovde. Nalaženje takvog oružja, pa i četiri puške, da se od toga pravi velika medijska pompa je zaista zabrinjavajuće, a ukoliko je neko prekršio zakon, držao nelegalno oružje, treba i da odgovara, ali ne vidim razloga da bude ovolika promocija uspeha policije, ako to možemo nazvati uspehom u medijima. Mislim da te medijske objave imaju za cilj nešto drugo, ja sam ubeđen da to služi u svrhu kriminalizacije severa, što veće. Nisam baš siguran da je to nešto što bi trebalo da zaslužuje toliku medijsku pažnju“, rekao je Simonović.

Predstavnik HVO „Humani centar“ veruje da u narednom periodu ne postoji mogućnost za oružane sukobe na severu Kosova.

„Iz prostog razloga jer ne postoji kritična masa u smislu ljudstva koje bi bilo spremno na oružani sukob. Ali što se tiče incidenata koji su vezani za kriminal, obavljanje različitih kriminalnih radnji, mislim da postoje velike šanse da to oružje može da završi u rukama i najverovatnije jeste namenjeno za obavljanje različitih kriminalnih radnji koje nemaju mnogo veze sa političkim zbivanjima na terenu. Moje neko lično mišljenje je da to pitanje ne treba politizovati, već gledati u kontekstu zakona, borbe protiv kriminala, jer moramo da imamo neku agendu, ako bi hteli da za neku mogućnost međuetničkog oružanog sukoba“, zaključio je on.

Podsetimo, među zaplenjenim oružjem u blizini Zvečana prema pisanju medija nalazile su se automatske puške, meci različitog kalibra, lovačka municija, torbe za ličnu zaštitu građana iz vremena SFRJ, noževi, optički nišan uz koji se nalazio i fiskalni račun izdat u Leskovcu, zatim gaze, zavoj..

Izvor :
Kim