Igor Simić sa barikade: Specijalne jedinice da se povuku sa severa da bi se očuvao mir; Nova Skupština opštine Severna Mitrovica nelegalna i nelegitimna

Nakon treće sednice Kriznog štaba, sa barikada, koje traju već peti dan, oglasio se potpredsednik Srpske liste Igor Simić.

Simić je građane pozvao na kako je kazao na istrajnost i suzdržanost, ali i da poštuju međunarodne predstavnike na terenu. Poručuje i da je potrebno je da se sačuva mir, a njemu ne doprinose specijalci u severnom delu Mitrovice koji kod građana izazivaju strah.

„Očigledno je da njihovo prisustvo u mešovitim sredinama u Severnoj Mitrovici izaziva strah među građanima jer se do zuba naoružani specijalci albanske nacionalnosti  šetaju pored domova naših građana, zaustavljaju i maltretiraju naše građane, pretresaju vozila. Imamo situaciju da ljudi ne mogu normalno da izađu iz svojih dvorišta“, rekao je Simić.

Potpredsednik Srpske liste rekao je da je svakog dana na barikadama sve više ljudi.

„Svesni su da je ovo reakcija Srba na ono što Priština želi, a to je proterivanje naroda sa ovih prostora i mi još jednom apelujemo na građane da ostanu istrajni ali suzdržani, da poštuju pre svega međunarodne predstavnike Kfor i Euleks jer su oni tu na terenu u skladu sa međunarodnim sporazumima“, naveo je Simić.

Simić se osvrnuo na današnje aktivnosti u SO Severna Mitrovica, gde je 16 odbornika položilo zakletvu i izabran predsedavajući.

„Neverovatno je da je u opštini u kojoj je 95 odsto Srba novu skupštinsku većinu čine isključivo Albanci. Smatramo takvu odluku nelegalnuom, nelegitimnom i u tom smislu apsolutno je ne prihvatamo, kao što ne prihvatamo nelegalnu, protiv zakonitu presudu našem bratu Ivanu Todosijeviću bez ijednog dokaza jer je on samo zato što je Srbin osuđen na zatvorsku kaznu zbog izgovorene reči“, naveo je Simić.

Simić je rekao i da Krizni štab, koji je formiram pre tri dana zbog aktuelne situacija na severu Kosova, čine politički predstavnici, zajedno sa pojedincima, lekarima, profesorima, privrednicima.