Severna Mitrovica: Plakati posvećeni Vučiću: „Vrhovni komandante, čekamo te“

Jutro u Severnoj Mitrovici osvanulo je uz nove plakate i poruke. Najnovija je posvećena predsedniku Srbije.

Plakati posvećeni Aleksandru Vučiću su uočeni na lokacija širom Severne Mitrovice. Desetak se nalazi na mitrovičkom šetalištu. Zalepljeni su na ulaznim vratima zgrada, stubovima, prozorima lokala.

Reč je o posteru sa likom Vučića ispred pripadnika Vojske Srbije, a na kojem stoji poruka „Vrhovni komandante, čekamo te“.

Isti plakat nalazi se i na žutom stubu u samom centru grada.

Nešto niže, poster sa Vučićevim likom i porukom „Vrhovni komandante, čekamo te“, postavljen je na zid stambene zgrade, do prethodno iscrtanih grafita sa porukom „Kad se vojska na Kosovo vrati“.

Prema navodima pojedinih medija, ali i objava na društvenim mrežama, novi plakati oblepljeni su i u drugim opštinama na severu Kosova.

Prethodni plakati i grafiti


Meštani opština na severu Kosova u prethodnim godinama neretko su na ulicama, zidovima zgrada, električnim stubovima mogli da vide poruke vezane za trenutna politička dešavanja, kao i krize koje su tada bile aktuelne.

Još sredinom 2022. se krenulo sa grafitima i plakatima „Nema predaje – KM ostaje“. Mesec dana kasnije pojavili su se i grafiti „Ne brinite, tu smo – Severna Brigada“.

U međuvremenu je predstavljen i slogan „Kad se vojska na Kosovo vrati“. To su još krajem jula prošle godine učinili navijači Crvene Zvezde. Usledilo jednobrazno serijsko ispisivanje ove poruke širom Srbije ali i regiona, uključujući i sever Kosova.

Umesto dolaska vojske, krajem septembra u Banjskoj, Kosovska policija je ubila trojicu lokalnih Srba, koji su bili deo naoružane uniformisane grupe pod komandom Milana Radoičića, nakon što je u zasedi ubijen kosovski policajac. Tom prilikom je zaplenjen arsenal vojnog naoružanja iz Srbije i opreme u vrednosti od pet miliona evra, uz ostavljena dokumenta, snimke navodnih vežbi sa vojnih poligona u Srbiji. Predsednik Vučić je tada naglasio da se radi isključivo o Srbima sa Kosova. Priština je potom Severnu Brigadu, kao i Civilnu zaštitu proglasila za terorističke organizacije.

Poruka „Kad se vojska na Kosovo vrati, Severna brigada živi“, osvanula je i na jednoj stambenoj zgradi u severnom delu Mitrovice februara meseca ove godine.

Izvor :
Kossev