Severna Mitrovica: Obeležena 25. godišnjica NATO bombardovanja

Polaganjem venca na spomen ploču braće Milić i minutom ćutanja u Severnoj Mitrovici je obeležno 25 godina od početka NATO bombardovanja SR Jugoslavije.

Vence su položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Ivan Zaporožac, predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa ostalim članovima stranke,  zatim pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić, načelnik Kosovsko-mitrovačkog upravnog odbora Vučina Janković, građani, porodice žrtava…

Pomoćnica direktora Kancelarije za KiM Milena Parlić podsetila je na „težinu tragedije koja je zadesila srpski narod tokom perioda bombardovanja“.

„U svim srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji danas se sećamo nevinih žrtava stradalih tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju. Na današnji dan pale su prve bombe na Srbiju – na stare, bolesne, decu, bolesne, na bebe u inkubatorima, nevino i nedužno. I to u godinama kada se svet dičio demokratijom, doktrinama i nekakvim novim borbama za ljudska prava i slobode u celom svetu, u jednom takvom trenutku, u srcu Evrope je osuđena na smrt pod bombama jedna mala i mirna država koja se borila za očuvanje suvereniteta i integriteta i za očuvanje golorukog naroda“, rekla je ona.

Naglasila je da su sukobi na Kosovu počeli još pre zvaničnog početka NATO agresije, sa terorističkim napadima i nasiljem nad civilima.

„Ne zaboravimo da rat nije počeo 1999. godine, već 1997. i 1998. svakodnevnim terorističkim napadima, svakodnevnim otmicama i ubistvima nad nedužnim civilima. Ne zaboravimo improvizovane logore u Klečki, ne zaboravimo malu Jovanu desetogodišnju koja je silovana i masakrirana. Danas se sećamo svih nevinih žrtava i to nije bilo nikakvo sprečavanje nekakve humanitarne krize, jer humanitarna kriza nije postojala. Albanci na Kosovu su uživali veća prava nego sami Srbi na KiM, tako da se mi zapravo sećamo i 1998, 1997. godine pre ratnih sukoba, svih nevino stradalih žrtava“.

Parlić je posebno spomenula spomenik posvećen braći Milić, ispred kojeg su se danas okupili.

„Ovaj spoemenik gde smo danas danas ovde u Kosovskoj Mitrovici podignutom braći Milić „Tri božura“ Srđanu i Bobanu koji su stradali od NATO bombi i njihovom bratu Goranu koji je nažalost od tuge preminuo zbog gubitka svoje braće. Sećamo se sedamdesetiosmoro dece nevino stradale pod bombama, svih nevinih civila, ne samo na KiM, već i u Grdeličkoj klisuri i svim srpskim sredinama“, zaključila je Milena Parlić, pomoćnica direktorka Kancelarije za KiM.

Predsednik PO grada Kosovska Mitrovica Ivan Zaporožac rekao je da „bombardovanje koje je počelo 24. marta 1999. godine, bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, predstavlja jedan od najtežih trenutaka u novijoj istoriji srpskog naroda“.

„Devetnaest najjačih zemalja, predvođenih NATO savezom, započelo je agresiju koja je rezultirala preko 2.300 napada i bacanjem 22.000 tona eksploziva“, istakao je on.

Osim vojnih ciljeva, meta napada bili su i civilni objekti, uključujući škole, bolnice i infrastrukturu, što je dovelo do velikih materijalnih šteta i ljudskih žrtava, dodaje Zaporožac.

„Poginulo je 1.100 vojnika i policajaca naše države, a broj civilnih žrtava premašuje 2.500, među kojima je 89 dece. Mi smo ovde da kažemo da pamtimo, da ne zaboravljamo, ali prosto hrišćarski, srpski je da praštamo, ali je jako teško našem narodu da oprosti Milicu Rakić, Marka Simića i svu decu koja su nastradala u NATO agresiji, kao i braću Milić, koji su takođe nastradali i koji su žrtva te agresije. Pokušaćemo da oprostimo, ali ponavljam, jako je teško oprostiti“.

Ističe da je okupljanje na godišnjicu bombardovanja u Severnoj Mitrovici tradicija s ciljem da se očuva sećanje na događaje koji su duboko uticali na srpski narod i da se izrazi solidarnost sa svim žrtvama agresije.

„Pokušaćemo da oprostimo, ali ponavljam, jako je teško oprostiti. Okupljamo se ovde svake godine na ovom mestu kako bi obeležili početak agresije i kako ne bi nikada zaboravili agresiju na našu zemlju“, zaključio je Zaporožac.

Izvor :
Medija centar Čaglavica