Sever Kosova: Sve manje srpske robe na rafovima

Hapšenje trojice kosovskih policajaca koje je 14. juna sproveo MUP Srbije bilo je povod da kosovska vlada stopira kamione sa robom iz Srbije. Iako su policajci pušteni, ova odluka, koja je doneta samo usmeno, nikada nije u potpunosti ukinuta. Građani severa Kosova sve manje na rafovima imaju proizvode na koje su navikli, a stručnjaci upozoravaju da ovakva odluka Vlade Kosova ima negativan uticaj na sve građane i ekonomiju Kosova.

„Moja kravica“ mleko i „plazma“ keks se još mogu naći na rafovima prodavnica na Kosovu. Ali iz dana u dan srpske proizvode sve češće zamenjuje roba iz regiona. U Leposaviću i Zubinom Potoku je nešto bolja situacija, kaže Milica Andrić Rakić, dok su u Mitrovici i Zvečanu rafovi češće prazni.

„U nekom danu možete da obiđete i pet prodavnica pre nego što nađete jogurt. Definitivno je upadljiv manjak robe, ali ne mogu da kažem da vlada potpuna nestašica“, kaže za N1 Milica Andrić Rakić, NVO Nova društvena inicijativa.

Opasnost ozbiljnije nestašice postoji kada su u pitanju lekovi i medicinska oprema.

„To je mnogo veći problem od robe opšte potrošnje i tu se krije mnogo veći rizik od humanitarne krize nego to da li će mleko biti iz Makedonije ili iz Srbije“, ističe Andrić Rakić.

Odlukom nisu pogođeni samo građani naviknuti na proizvode iz Srbije. Iako je kosovski zvaničnici nazivaju bezbednosnom, uticaće na ekonomiju Kosova.

„Na Kosovu je stvoreno takvo mišljenje da mi iz Srbije uvozimo samo coca-colu i plazma keks“, kaže nekadašnji predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaljiu

Preko 70 posto sirovina za proizvode napravljene na Kosovu dolaze iz Srbije, pojašnjava Grdžaljiu.

„Jedan kamion robe iz Srbije košta možda 500 evra do Prištine. A ista roba može da se kupi bilo gde u Evropi. Ali samo transport košta nekih 4-4,5 hiljade evra. I na kraju postavlja se pitanje ko je tu pogođen. Pogođen je biznismen Kosova“, kaže Grdžaljiu.

„A takođe ima velike posledice u daljem razaranju odnosa između srpskog naroda, naročito onog koje živi na severu Kosova i vlade Kosova“, kaže Dragiša Mijačić sa Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj – InTER.

A građane severa Kosova tera u sivu zonu.

„Praktično svi Srbi sa severa Kosova da bi se snabdeli srpskim proizvodima oni moraju ući u nelegalne radnje prevoza srpskih proizvoda preko administrativne. I to ih prosto dovodi u sukob sa zakonom što će napraviti političke a svakako i bezbednosne probleme“, kaže Mijačić.

Predsednici priprednih komora iz Beograda i Prištine rekli su ranije da se odluka od sredine jula ne odnosi na sirovine. Koji proizvodi put Kosova mogu a koji ne javnost ne zna jer odluka kosovskih vlasti nikada nije dobila pisanu formu.

Izvor :
N1 Srbija, Kim