Sever Kosova 14 meseci nakon napuštanja institucija: Počelo je s tablicama, završeno jačanjem uticaja Prištine

Priština nastavlja da širi uticaj na severu Kosova, gde je do skoro Beograd bio dominantan. Najnoviji potez je još jedan u nizu uklanjanja simbola srpske državnosti; sklonjena je srpska zastava, ali i zastava Unmika ispred Opštine Leposavić.

Pored toga, na zgradama dva centra za socijalni rad, u Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici, koji rade u okviru srpskog sistema, postavljene su table kosovskog ministarstva. U Zvečanu, uklanjanju bilborda na kojima su počasni građani tog mesta, prisustvovali su načelnik kosovske policije i ministar lokalne samouprave. Najavljeno je i ukidanje dinara, a Srba već odavno nema u kosovskoj policiji, carini, pravosuđu, lokalnim samoupravama…

Od maja prošle godine, na ulicama i putevima na severu Kosova prisutni su pripadnici Kfora i specijalne jedinice Kosovske policije čiji su pripadnici, zajedno sa gradonačelnicima Albancima, ušli u opštinske zgrade u četiri opštine.

Gradonačelnici su izabrani na lokalnim izborima, na kojima je izlaznost bila oko 3,5 odsto, jer su ih Srbi bojkotovali. A onda je usledio žestok sukob lokalnog stanovništva sa Kforom, koji je postavio punktove ispred opštinskih zgrada:

“Tražimo povlačenje specijalnih jedinica ROSU iz naših opština i tražimo slobodu za naše neosnovano uhapšene građane”, rekao je dan posle sukoba, Srđan Milosavljević bivši predsednik Skupštine opštine Zvečan.

Do toga možda ne bi došlo da Srbi na severu Kosova nisu napustili sve kosovske institucije početkom novembra 2022. godine i tako sami sebe ostavili bez policajaca, sudija, tužilaca, carinika, gradonačelnika – srpske nacionalnosti.

Nacionalnost zaposlenih u javnoj službi i dalje je bitna u posleratnom području – određuje stepen poverenja prema nekom službeniku.

Uz bezrezervnu podršku Beograda, razlozi napuštanja kosovskih institucija bili su odluka Prištine da kažnjava vozače koji nemaju kosovske RKS tablice, odnosno one koji koriste tablice MUP-a Srbije, kao i suspenzija direktora Kosovske policije za sever koji je odbio da sprovodi odluke Prištine:

“Kako smo u prethodnom periodu stavili do znanja generalnoj direkciji policije u Prištini, a takođe i svim međunarodnim činiocima politike i bezbednosti na Kosovu – da mi tu odluku ne možemo da sprovedemo, jer je politička i uperena prevashodno protiv srpske zajednice, kojoj i sami pripadamo i delimo zabrinutost protiv svih jednostranih akcija”, rekao je tada Nenad Đurić direktor Kosovske policije za rigon sever.

Četrnaest meseci kasnije, uz blagoslov Beograda, Srbi na severu koriste kosovske registarske tablice zbog kojih su postavljane barikade, napuštane kosovske institucije, a pojedini Srbi bili hapšeni jer su se, braneći srpske tablice, sukobljavali sa Kforom i Kosovskom policijom:

“Tablice ne predstavljaju nikakav simbol niti državnosti, niti suvereniteta”, rekao je pre mesec dana Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Najnovija odluka Prištine jeste da će, od 1. februara, dinar biti ukinut na Kosovu i Metohiji i da će biti prekinut platni promet između Kosova i centralne Srbije.

To će za posledicu imati prekid isplate plata, penzija, dečjih dodataka i socijalne pomoći za sve Srbe koji novac dobijaju iz budžeta Srbije, ali i za Rome, Gorance, Bošnjake, i penzionere Albance.

Izvor :
Insajder, Kim