Server: Zapad pažljivo ignoriše izbornu prevaru

Evropska unija i američka administracija pažljivo pokušavaju da ignorišu prevaru na izborima za Beograd, ocenio je predavač na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server. „Ne kritikuju previše izbore u Srbiiji koji nisu bili pošteni i trude se da to ignorišu“, smatra on.

Server je u emisiji „Iza vesti“ na N1 govoreći o postizbornoj krizi u Srbiji rekao da su međunarodni posmatrači konstatovali da izborni rezultati ne odgovoraju izbornoj volji birača.

Na pitanje da li misli da će to oštetiti političku poziciju Vučića, Server kaže da sumnja u to.

Dosadašnji procesi u Srbiji i ono što se dešava je to da Evropska unija, Komisija, administracija SAD pažljivo pokušavaju da ignorišu prevaru na izborima, smatra.

„Pretpostavljam da oni računaju na Vučića da isporuči neke stvrari, kao što je sporazum u vezi sa registarskim tablicama na Kosovu. Spremni su da zažmure na teške povrede demokratskog procesa, a zauzvrat dobiju male korake unapred koje Vučić daje“, ocenio je Server.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen, kako je je istakao, nije suštinski promenio politiku maksimalne tolerancije za Vučića, „pacifikacija, umirenje, to su prave reči“.

Prema njegovim rečima, izvršna tela zapadnih zemalja u velikoj meri zavise od Vučića i ideje da spreman da se okrene Zapadu.

„A to nije istina. Car je go“, smatra Server.

Ako se prihvati premisa da je Vučić prigrlio zapad onda je to racionalna politika i to treba da se prihvati, ali prema oceni Servera, to nije istina.

„On (Vučić) se okrenuo Moskvi i Pekingu. Ignoriše potrebu da se napravi demokratsko društvo u Srbiji. Nema šta da dobije od demokratije u Srbiji i nije spreman da je organizuje“, rekao je Server.

Evropska i američka administracija to znaju, naglašava on, ali navodi da su odabrali da zažmure na Vučićev zaokret ka Istoku u zamenu za nekoliko sitnica, kao što su registarske tablice, i ne vide alternativu.

„Ali to je tužno, jer u Beogradu postoji alternativa, da se ponove izbori. Ali nisu spremni da na tome insistiraju, to je politika žmurenja“, istakao je on.

Prema njegovim rečima, građani Srbije mogu da očekuju malo pomoći od Brisela i Vašingtona.

U Vašingtonu su, kako je kazao, problemi Blakana nevidljivi i imaju mali politički odjek.

Iskreno, niko ne smatra da će doći do nekog konačnog sporazuma između Kosova i Srbije pre američkih izbora, kaže.

On je dodao da je moguće imati dobrosusedske odnose bez uspostavljanja diplomatskih veza i priznanja, ali da je za to potrebna dobra volja.

„Ali te dobre volje nema. Politika u Beogradu je strogo antialbanska, ona je usmenena u tom pravcu i to nije pravac prema Zapadu“, rekao je Server.

Izvor :
N1