Sentić reagovao zbog banera na albanskom jeziku u Gračanici tokom kampanje o viznoj liberalizaciji

Zamenik Ombudsmana Kosova Srđan Sentić reagovao je danas zbog informativnog banera o viznoj liberalizaciji, koji je u centru Gračanice postavljen samo na albanskom jeziku.

U pitanju je “kampanja promocije vizne liberalizacije”, koju sprovodi Vlada Kosova.

„Iako ova kampanja treba da obuhvati sve građane Kosova, između ostalog i one stanovnike koji govore srpski jezik, informativni baner je bio isključivo na albanskom jeziku. Ovo je u suprotnosti sa članom 5. Ustava Kosova, kao i Zakonom o upotrebi jezika. Pozivam nadležne institucije, odnosno Vladu Kosova, da omoguće ravnopravan pristup informacijama svim građanima i na svim zvaničnim jezicima, a u skladu sa Ustavom Kosova i relevantnim zakonima“, napisao je Sentić na Fejsbuku.

Tokom kampanje u Gračanici građanima su deljeni i flajeri na srpskom i engleskom jeziku, koji su sadržali odgovore na pitanja – kada se može putovati bez viza, koja dokumenta treba pribaviti, kako se računa period od 90 dana, ko ne može putovati u šengenski prostor i slično.

Evropski parlament uvojio je aprila ove godine odluku o viznoj liberalizaciji za Kosovo, a građani će u zemlje Šengena moći da putuju od 1. januara 2024. godine.

Informativna kampanja o viznoj liberalizaciji koju sprovodi Vlada Kosova uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju trajaće do sredine novembra.

Izvor :
Medija centar Čaglavica