Sentić: Prihvatanje bolnih činjenica ključno u procesu pomirenja

„Umesto da zalečimo stare rane koje još bole, suočavamo se sa pokušajima da se ovaj tragični događaj (martovski pogrom) relativizuje od strane onih koji imaju moć da oblikuju javno mnjenje i od kojih se očekuje da daju odmerene i odgovorne izjave“, naveo je zamenik Ombudsmana Srđan Sentić povodom godišnjice ovog događaja.

On je naglasio da se i nakon dvadeset godina kasnije “sa bolom se sećamo martovskog pogroma i izgubljenih života i porušenih svetinja”.

Međutim, osvrnuo se i na nedavne izjave kosovskih zvaničnika povodom ovog događaja.

“Prihvatanje činjenica, posebno kada su bolne, ključno je u procesu pomirenja i normalizacije odnosa. Živimo u prostoru koji je možda mali, ali dovoljno velik za sve naše narode, koji treba da dele isti cilj – da živimo u miru, stabilnosti i da poštujemo i cenimo svaki život kao svoj”, naglasio je Sentić na Fejsbuku.

Povodom dvadeste godišnjice od martovskog pogroma juče je u dvorištu Doma kuluture u Gračanici otkriven spomenik srpskim žrtvama. Na ovom spomen obležeju ispisana su imena stradalih Srba u dva dana nasilja 2004. godine.

Prethodno je u manastiru Gračanica služen parastos, a održana je i akademija. Godišnjica martovskog pogroma obeležena je i u Kosovskoj Mitrovici.

Izvor :
Kim