Sentić: Izvršenje odluke Ustavnog suda u vezi Dečana poziv na sprovođenje drugih odluka – ZSO, nezakonite eksproprijacije na severu Kosova…

“Pozdravljam odluku Vlade da, nakon osam godina, izvrši obavezujuću i konačnu (res judicata) presudu Ustavnog suda u korist manastira Visoki Dečani, što predstavlja značajan korak u pravcu primene principa pravičnosti i pravne sigurnosti”, napisao je na svom Fejsbuk profilu zamenik kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić, reagujući na saopštenje Eparhije raško prizrenske, koja je potvrdila da je ovlašćeni predstavnik manastira Visoki Dečani danas u Centralnom katastru Kosova u Prištini dobio uredan katastarski izvod sa svom imovinom manastira Dečani, uključujući i 24 hektara koja su priznata manastiru odlukom Ustavnog suda Kosova 2016. godine.

Sentić ističe da se “ovom odlukom otvaraju  i nove perspektive za unapređenje odnosa lokalne i centralne vlasti, kao i odnosa sa Srpskom pravoslavnom crkvom, otvarajući tako vrata saradnji koja je neophodna za zajednički napredak”.

“Ova odluka, međutim, predstavlja i poziv na dosledno sprovođenje svih odluka Ustavnog suda, uključujući i onu koja se odnosi na formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom. U istom duhu, imperativ je obavezati se na punu primenu i poštovanje demokratskih vrednosti, vladavine prava i ljudskih prava, uključujući i rešavanje pitanja nezakonite eksproprijacije na severu Kosova, što će nesumnjivo relaksirati odnose među građanima i podstaći nastojanja da se ojača poverenje u institucije. Normalizacija odnosa, posebno na lokalnom nivou, je neminovna i nema bolje prakse od sprovođenja odluka u skladu sa vrednostima Evropske unije”, zaključio je zamenik kosovskog Ombudsmana Srđan Sentić.

Izvor :
Medija centar Čaglavica