Selaković: Srbija snažno protiv pokretanja procedure za prijem Prištine u SE

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa generalnom sekretarkom Saveta Evrope Marijom Pejčinović Burić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova.

Selaković je naveo da u skladu sa politikom normalizacije odnosa sa Prištinom, Srbija podržava svaki angažman Saveta Evrope na Kosovu i Metohiji koji ima za cilj unapređenje standarda u domenu ljudskih prava, vladavine prava i demokratije, a koji je u skladu sa Rezolucijom Savetom bezbednosti UN 1244 i statusno neutralnim pristupom.

Šef srpske diplomatije naglasio je da se Srbija snažno protivi pokretanju procedure za prijem Prištine u Savet Evrope, napominjući da bi to predstavljalo kršenje Statuta SE i narušilo jedinstvo te organizacije.

Izrazivši zadovoljstvo zbog posete generalne sekretarke Srbiji, ministar je naglasio da je to od velikog značaja za Srbiju, posebno imajući u vidu osetljivost političkog trenutka u kojem se realizuje.

Kako se dalje navodi, Selaković je poručio da je Srbija veoma zadovoljna saradnjom sa Savetom Evrope, posebno izdvojivši značajnu podršku koju ova organizacija pruža našem reformskom procesu i putu ka punopravnom članstvu u EU.

Takođe, šef srpske diplomatije ukazao je i na odličnu saradnju na mnogim projektima koje Srbija ostvaruje sa Razvojnom bankom Saveta Evrope, počevši od Regionalnog stambenog programa, preko kredita za projekte dualnog obrazovanja, projekta studentskog stanovanja, do borbe protiv posledica pandemije koronavirusa.

U saopštenju se dodaje da je ministar pozdravio odluku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope da uputi posmatračku misiju za predstojeće predsedničke i parlamentarne izbore u Srbiji.

Ministar Selaković je rekao da sa velikom pažnjom i zabrinutošću pratimo aktuelna dešavanja na istoku Evrope, podvukavši da srpski narod i Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima i da su nam Rusija i Ukrajina prijateljske zemlje, zaključili su iz MSP.

Izvor :
N1 Beograd, RTV KIM