Selaković: OEBS najuverljivije statusno neutralno prisustvo na Kosovu

Beograd, 2. februara 2021 ARHIVSKA FOTOGRAFIJA OD 4. novembra 2020 - Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selakovic rekao je jutros da Srbija nije nimalo srecna zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa izmedju Izraela i tzv. Kosova i ocenio da ce to svakako uticati na odnose Srbije i Izraela. FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ mn

Šef srpske diplomatije Nikola Selaković i ministar spoljnih poslova Poljske i predsedavajući Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Zbignjev Rau razgovarali su danas o brojnim temama, između ostalog o jačanju bilateralni odnosa, kao i o značaju da druga misija OEBS-a u Srbiji, ona u Prištini, zadrži statusnu neutralnost.

„Na našoj teritoriji imamo dve misije OEBS-a jedna je u Beogradu, druga u Prištini. Vlada podržava rad misije na KiM kao najuverljivijeg statusno neutralnog prisustva, čiji se rad bazira na Rezoluciji 1244“, rekao je Selaković na zajedničkoj konferenciji na kojoj je Rau naglasio da je Srbija konstruktivan partner OEBS-a kojem se veruje i važan partner u konceptu sveobuhvatne bezbednosti.

Selaković je naglasio da Srbija poseban značaj pridaje aktivnostima OEBS-a vezanim za prava nealbanskih zajednica na KiM, povratku raseljenih.

„Jedan od prioriteta za Srbiju je povratak raseljenih. Sastanak je bio prilika da naglasimo da je KiM postkonfliktno područje na svetu sa najmanjim brojem povratnika – ispod tri odsto „, rekao je Selaković i naglasio da je to tema o kojoj se mora govoriti na svim svetskim forumima.

Selaković je podsetio na aktivnosti koje se sprovode u saradnji sa OEBS-om i značaju koji Srbija pridaje misiji.

„Sveobuhvatni reformski procesi kroz koje Srbija prolazi usko su vezani za OEBS, a tiču se jačanje vladavine prava, demokratskih kapaciteta države i društva, … oblasti manjinskih prava tolerancije. To su samo neke od ključnih oblasti u kojima možemo da zahvalimo Misiji OEBS-a u sprovođenju reformi“, naveo je Selaković.

Selaković je zahvalio poljskom kolegi – jednom od četvorice ministara Višegradske grupe koji je podržao Otvoreni Balkan kao dobru formu regionalne saradnje zemalja Zapadnog Balkana, gde mi koji ovde živimo udružujemo ideje i usmeravamo ih ka zajedničkim ciljevima i napretku paralelno sa evropskim putem.

Izvor :
RTV KIM, Tanjug, RTV